Amsterdamse huizenmarkt raakt oververhit

De huizenprijzen in Amsterdam blijven maar stijgen. Kopers drommen bij bezichtigingen, boven de vraagprijs bieden is de norm geworden.

Bijna overal stijgende huizenprijzen in Amsterdam

Vraagprijs van een tweekamerappartement van 104 vierkante meter in Amsterdam-Oost: 349.000 euro. Verkoopprijs na een week op de markt: 372.000 euro.

Een huis ver boven de vraagprijs kopen is geen uitzondering meer in Amsterdam. Bezichtigingen waar tientallen mensen op af komen en meteen een bod doen, ook niet.

De Amsterdamse huizenmarkt dreigt oververhit te raken, met name binnen de ring, zegt Roeland Kimman van de Nederlandse Vereniging van Makelaars. Zo betaalt de gemiddelde koper inmiddels 21 procent meer dan de vraagprijs, en steeg de prijs per vierkante meter in de eerste drie kwartalen van 2014 met maar liefst 6,5 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, blijkt uit onderzoek van Woon Amsterdam 2014 dat woensdag gepubliceerd werd. Tijdens deze periode werden 54 procent meer huizen verkocht dan het jaar ervoor. Met name in het centrum, en in West, Oost en Zuid gaat het hard. Zuidoost is het enige stadsdeel waar de prijs de afgelopen jaren daalde.

De aantrekkende woningmarkt betekent ook: minder huizen in de aanbieding. Het huizenaanbod daalde met 24 procent tussen januari 2013 en januari 2014.

Makelaarsvereniging Amsterdam roept daarom op tot meer nieuwbouw en het ombouwen van leegstaande gebouwen, zoals kantoren. Ook de gemeente Amsterdam gaat ingrijpen. Wethouder Laurens Ivens (Bouwen en Wonen, SP): „De komende vier jaar wordt huizenbouw fors gestimuleerd. Tussen 2014 en 2018 moeten er meer dan 17.000 nieuwe woningen worden gebouwd, waarvan tot 2.000 nieuwe koopwoningen per jaar.” Deze nieuwe huizen zullen in een versnelde procedure worden gebouwd op tien verschillende locaties in de stad, onder meer in Noord, op de Zuidas en bij het Amstelstation. Zo moet verdere oververhitting worden tegengegaan.

    • Liza Jansen