Turkije: ‘Nederland is racistisch’

Nederland maakt zich schuldig aan agressief taalgebruik en racistische beschuldigingen aan het adres van de Turkse gemeenschap in Nederland. Dat staat in een verklaring op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Turkije. Het ministerie roept op te stoppen met de ‘racistische beschuldigingen’.

De verklaring is een schriftelijk antwoord op een aantal vragen. Door wie ze zijn gesteld, is niet bekend. Wel is duidelijk dat het een reactie is op het rapport over Turkse organisaties in Nederland en op een onderzoek naar Turkse organisaties in Nederland waaruit zou blijken dat Turkse jongeren in Nederland IS steunen. In het rapport werd gesteld dat organisaties als Diyanet, Milli Görüs, de Süleymanci en de Gülenbeweging de integratie van Turken tegenwerken. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (PvdA), tevens verantwoordelijk voor Integratie, liet begin deze maand als reactie op het rapport weten de vier religieuze organisaties onder toezicht te stellen. Dit veroorzaakte ruzie binnen zijn eigen partij. De Turkse Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk werden uit de fractie gezet. Toen dat nieuws bekend werd, ontvingen ze grote steun vanuit de Turkse gemeenschap. Volgens de Turkse krant Hürriyet is er een brief met de inhoud van de verklaring onderweg naar de Tweede Kamer. Asscher heeft inmiddels gereageerd en zei dat hij nog niets heeft ontvangen. Wel voegde hij daaraan toe dat als het nieuws klopt, dit ‘ongepast en onjuist’ is. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken (PvdA) heeft gisteren in een debat aangegeven dat hij over de kwestie contact op zal nemen met de Turkse autoriteiten.

    • NRC