Betalen met ‘gnocchi’ en een bankbiljet van 300 euro

De nagemaakte munten van één en twee euro werden over de telefoon ‘gnocchi’ genoemd en voor de valse eurobiljetten waren verschillende code-aanduidingen in omloop: vuurwerk, briefkaarten, of ook wel vloertegels.

De politie in Napels heeft gisteren 56 mensen aangehouden die ervan worden verdacht bij een bende van valsemunters te horen die naar schatting verantwoordelijk is voor 90 procent van de valse eurobiljetten in Europa.

Om te zien hoever ze konden gaan verzon de bende ook een biljet van 300 euro, waarmee in Duitsland werd betaald.

De bende was zeer goed georganiseerde. In het centrum van Napels stond een drukkerij voor bankbiljetten. In het stadje Gallicano, niet ver van Rome, werden de valse euromunten geslagen. In Arzana, bij Napels, werden valse krasloten gemaakt. De groep fabriceerde ook valse dollarbiljetten.

Europol had een speciale eenheid opgericht om jacht te maken op de valsemunters. Die hebben volgens de Napolitaanse politie valse biljetten verspreid in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Roemenië en Bulgarije, en ook in Afrika: Marokko, Tunesië, Algerije, Senegal. De Napolitaanse experts zouden ook valsemunters elders in Europa les hebben gegeven.

Via een heel netwerk van handlangers werden de biljetten uitgegeven op plaatsen waar veel wordt gehandeld, zoals markten, beurzen en dorpsfeesten.

Een van de mensen die zijn aangehouden is een Napolitaanse vrouw wier mishandelde dochtertje in juni onder verdachte omstandigheden om het leven kwam. Zij wordt vooralsnog beschouwd als een handlanger van de bende, maar justitie onderzoekt of de dood van het meisje iets te maken heeft met de valsemunterij.

Het onderzoek in Napels loopt twee jaar. In die periode zijn ongeveer 5.500 valse bankbiljetten en euromunten in beslag genomen, met een vervalste waarde van ongeveer één miljoen euro.

    • Marc Leijendekker