Kom zonder laptop naar college

Een verbod op laptops in de collegezaal? Dat klinkt sensationeler dan het is, zegt docent Mirko Tobias Schäfer van de Universiteit Utrecht. Hij noemt het liever een tip: studenten steken met pen en papier meer op bij een hoorcollege. Dus laat die laptop of iPad gewoon eens thuis.

Het beeld zal elke docent bekend voorkomen: een muur van laptops die de gezichten van studenten oplichten. De meesten hebben meerdere schermen geopend. Voor aantekeningen, maar ook voor Facebook, Twitter en games.

Het (digitale) Utrechtse universiteitsblad DUB meldt dat studenten communicatie- en informatiewetenschappen is gevraagd hun laptop niet meer mee te nemen. Schäfer, docent nieuwe media en digitale cultuur, zegt dat wetenschappelijk onderzoek aantoont dat studenten op de ‘ouderwetse’ manier beter leren: wie schrijft, onthoudt de stof beter. „Ik stoor me niet aan die notebooks, ik denk alleen dat ze zonder meer kennis krijgen. En ik hoop op discussie over de vraag hoe je technologie gebruikt.”

De oproep gaat in tegen de digitale trend van iPad-scholen, meer digitale leermiddelen en minder schrijfles, maar is niet nieuw. Amerikaanse wetenschappers gingen Schäfer voor, en ook in Utrecht is hij niet de eerste die het verzoek doet. „Ze zijn er nota bene mee begonnen bij informatica.”