Uit Buma’s inner circle

None

Pieter Heerma gooide gisteren een gouwe ouwe in het debat: het CDA wil een verbod op politieke partijen die de sharia willen invoeren. Hij kreeg alleen steun van de PVV en de SGP, maar dat gaf niet: het rechtse electoraat van het CDA was weer even bediend.

Heerma (37) zit sinds 2012 voor het CDA in de Kamer. Nadat het eerste kabinet-Rutte in april 2012 was gevallen, solliciteerde hij voor een plek op de kandidatenlijst. „Ik voelde: als ik me nú niet aanmeld, krijg ik spijt.” Het werd plaats elf, hoog genoeg voor een zetel.

Heerma was pas anderhalf jaar van het Binnenhof verdwenen „toen het weer ging kriebelen”. Hij werkte bij een zorgverzekeraar, maar was daarvoor acht jaar voorlichter van de CDA-fractie. Tijdens de jaren-Balkenende. Hij leerde het vak van onder anderen Jack de Vries. Hem had vader Enneüs Heerma nog aangenomen als voorlichter.

Gisteren en vandaag ‘doet’ Heerma de begroting van het ministerie van Sociale Zaken. Als Kamerlid is dat totaal anders dan achter de schermen, zegt hij. „Na mijn eerste debat dacht ik, oh nee, volgens mij heb ik op allerlei vragen geen antwoord afgedwongen. Terwijl ik achterin de zaal altijd precies kon aanwijzen: nú moet je een interruptie plaatsen.”

Over zijn tijd als voorlichter, en hoe zijn kennis van toen hem nu van pas komt, wil Heerma niets kwijt. Behalve dan dat de snelheid afgelopen jaren enorm is toegenomen. „Vroeger was de reactie op nieuws een dag later nieuws. Nu krijg je de reactie op de reactie op nieuws vaak nog dezelfde dag.”

Collega-Kamerlid Steven van Weyenberg (D66) werkt veel met Heerma samen en zegt dat „Pieter het politieke spel als weinig anderen kent”. En, zegt Van Weyenberg, het komt grotendeels door Heerma dat het CDA ondanks alle kritische oppositiegeluiden toch met veel wetgeving op Sociale Zaken heeft ingestemd.

Binnen de CDA-fractie speelt Heerma een grote politiek-strategische rol. Hij zit in de inner circle van partijleider Sybrand Buma. Eén van zijn fractiegenoten zegt wel eens jaloers te zijn: Heerma heeft altijd over álles de standpunten van andere partijen paraat.

Grotere politieke ambities? Daarover laat een voormalig spindoctor zich natuurlijk ook niet uit. Maar zoals Van Weyenberg zegt: „Den Haag is nog niet van Pieter af.”

    • Annemarie Kas