Koninklijk Huis: niets te maken met inzamelingsactie ring Amalia

Het koningshuis is vanmorgen in verlegenheid gebracht door berichtgeving over een initiatief dat bedoeld zou zijn om kroonprinses Amalia een ring ter waarde van 45.000 euro kado te doen voor haar 11e verjaardag. Er ontstond een rel op Twitter en een Facebook-pagina om geld in te zamelen voor een ander goed doel.

Prinses Amalia (l) tijdens Koningsdag in Amstelveen
Prinses Amalia (l) tijdens Koningsdag in Amstelveen Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Het koningshuis is vanmorgen korte tijd in verlegenheid gebracht door berichtgeving over een initiatief dat bedoeld zou zijn om kroonprinses Amalia een ring ter waarde van 45.000 euro kado te doen voor haar 11e verjaardag.

Verontwaardiging

Berichten hierover oogstten onmiddellijk een stroom van verontwaardigde reacties op Twitter.

Twitter avatar HenkWillemSmits Henk Willem Smits Is dit waar @KHtweets? Inzameling voor ring van €45.000 voor Amalia? http://t.co/4OlSyJSWD8 Zo ja, dan zal ik mn Ebola-donatie laten zitten
Twitter avatar jrnl010 Jeroen Geld inzamelen voor een ring van 45.000 euro voor een 11-jarige prinses. Ben je dan van de pot gerukt of wat??!? #amalia

Inmiddels is er via Facebook een tegenactie op gang gekomen om 45.000 euro op te halen voor een ander goed doel.

De Rijksvoorlichtingsdienst zag zich door de verontwaardiging genoodzaakt om te reageren. Ze laat weten dat noch het koningshuis noch de RVD zelf iets met het initiatief van doen hebben. Een woordvoerder van Het Koninklijk Huis zegt:

“De kroonprinses zal geen ring ontvangen.”

Twitter avatar KHtweets Koninklijk Huis Koninklijk Huis niet betrokken bij ontwerpwedstrijd Vereniging Goud- en Zilversmeden. #sieraad is geen cadeau voor Prinses #Amalia.

Webpagina verdwenen

De redactie van Blauw Bloed, het royalty-programma van de EO, die vanmorgen over de ring voor Amalia berichtte, haalde een webpagina hierover weer van het web. De RVD ontkent enige betrokkenheid bij het weghalen van de webpagina.

Ontwerpwedstrijd is aanleiding

Oorsprong van de verwarring is een ontwerpwedstrijd voor een sieraad van de Vereniging Goud- en Zilversmeden. De Nederlandse Ontwerpwedstrijd van de smeden zou acht finalisten kennen, en binnenkort het winnend ontwerp kiezen. Marije Beaumont, woordvoerster van de vereniging, zegt:

“Daarbij hebben we ons laten inspireren door kroonprinses Amalia. Het sieraad, niet per se een ring dus, zou voor haar geschikt moeten zijn. Maar het was nooit de bedoeling dat de kroonprinses zelf ook het sieraad zou krijgen. Dat zou teruggaan naar de maker.”

Eergisteren berichtte RTL Boulevard over de ontwerpwedstrijd en riep kijkers op om geld in te zamelen voor het kado voor Amalia. Toen zich een particulier meldde die geld voor de kroonprinses wilde gaan inzamelen, was een twitter-rel geboren.

Update 15.26 uur: Inmiddels reageert Marc van der Linden, royalty-verslaggever van RTL Boulevard, geïrriteerd op de uitlatingen van de Vereniging Goud- en Zilversmeden:

Twitter avatar MarcvdLinden Marc van der Linden Grappig dat @VGZ_NOW2014 de schuld bij media probeert te leggen over berichten die eigen leden de wereld insturen… Pfff…
Twitter avatar MarcvdLinden Marc van der Linden Op maandag kreeg ik mailtje over ontwerp-wedstrijd van sieraad voor Amalia. Ze wilden graag crowdfunding om het cadeau te kunnen doen.
Twitter avatar MarcvdLinden Marc van der Linden Dom idee, vond ik. Amalia is te jong, heeft zo’n duur cadeau niet nodig maar vond het wel nieuws. Nu is iedereen boos… pfff
Twitter avatar MarcvdLinden Marc van der Linden En om maar voor eens en voor altijd te laten zien dat @VGZ_NOW2014 nu een beetje draait, hier is bericht van maandag http://t.co/jk4I1Q4HPz

Geld voor paleisloze kids

Freelance journaliste Franka Hummels bericht sinds gisteren ook over de actie, en wil inmiddels geld gaan ophalen voor ‘paleisloze kinderen’. Haar webpagina is nog wel gewoon bereikbaar. Ze schrijft:

Franka Hummels wil een inzamelingsactie opstarten voor 'paleisloze kinderen'.

Franka Hummels wil een inzamelingsactie opstarten voor ‘paleisloze kinderen’. Screenshot van de site van Franka Hummels