Tienduizenden stakers leggen Griekenland plat

Een passagiere rust haar hoofd op een koffer in een vertrekhal van vliegveld Eleftherios Venizelos nabij Athene. De hele dag zijn alle vluchten geannuleerd.
Een passagiere rust haar hoofd op een koffer in een vertrekhal van vliegveld Eleftherios Venizelos nabij Athene. De hele dag zijn alle vluchten geannuleerd. AP / Kostas Tsironis

Vliegen van en naar Griekenland is vandaag onmogelijk. Uit onvrede over de aanhoudende stroom van bezuinigingsmaatregelen leggen veel Grieken vandaag hun werk neer. In Athene zijn naar schatting tienduizenden op de been om te protesteren tegen de begroting voor volgend jaar.

De Griekse regering heeft sinds ze aanspraak wilde maken op noodhulp van de eurozone en het IMF in 2010 zeer impopulaire bezuinigingsmaatregelen moeten treffen om deze geldverstrekkers ervan te overtuigen dat het geleende geld niet in een bodemloze put terecht zou komen. Zo werden pensioenen en inkomens verlaagd in een poging de economische crisis waarin het land verkeert te ontstijgen.

Maar het grootste deel van de noodhulp, verleend door de eurozone, wordt eind dit jaar stopgezet. De fondsen van het IMF blijven nog twee jaar langer beschikbaar. Gesprekken met het IMF, de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank over in hoeverre de hervormingen reeds succesvol worden doorgevoerd, eindigden gisteren na twee dagen praten in Parijs zonder bevredigende conclusie. Er zijn zorgen over een dreigend Grieks begrotingstekort in 2015, zo weet AP.

De stakingen van vandaag vinden plaats aan de vooravond van een groot debat over de begroting voor 2015 volgende maand in het Grieks parlement. Ook komend jaar zal flink bezuinigd worden. In het hele land blijven vliegtuigen aan de grond en ziekenhuizen verlenen alleen noodzakelijke zorg. Scholen blijven dicht terwijl in Athene twee grote protestmarsen zijn georganiseerd door vakbonden. Volgens de krant To Vima zijn alleen hierbij al dertigduizend mensen op de been.