Spiderwoman

‘Kijk eens aan, we gaan weer eens insecten eten. Ieder jaar opnieuw lees ik in ‘de voorspellingen’ dat deze diertjes het helemaal gaan worden als alternatief voor ‘gewoon’ vlees.’

Traditioneel krioelt het aan het eind van het jaar in de media van berichten dat de zespotigen uitstekende vervangers zijn van onze reguliere dierlijke eiwitbronnen.

Twee jaar geleden begon ik mijn artikel op deze plek al zo met als kop ‘Insectensekte en Insectengekte.’ Een kleine greep uit de berichtgeving destijds.

Een tv-verslaggeefster van WNL tuurt in een wriemelende hoop meelwormen tuurt waarna de diertjes via een beslagje in het ziedende frituurvet verdwijnen.

Volgende shot: licht gruwende journaliste die met gezonde tegenzin een hapje neemt en de drieminutenreportage beëindigt met een weinig overtuigend klinkend ‘Mmm, best lekker.’

Twee dagen later: een stuk van onze redactie wetenschap in de gedrukte krant:

‘Eten van meelworm beter dan kip, rund en varken’ meldde de kop. Verder lezen leert overigens dat het niet zozeer gaat om meer gastronomisch genot maar dat de consumptie ervan beter is voor het milieu. Een in het artikel aangehaalde bron, het online tijdschrift PLOS ONE, geeft duiding: Het grootbrengen van de wormen verlangt twee keer (vergeleken met kippen) tot 14 keer (runderen) minder ruimte. Ook worden er twee tot twaalf keer minder broeikasgassen uitgestoten.

Toch wordt het artikel afgesloten met een optimistisch ‘Naar verwachting komen volgend jaar de eerste snacks van wormen op de markt: meelwormennuggets en buffalowormkroket.’

Overigens is het daarna gewoonlijk weer een jaartje stil.

Dit keer zat er zelfs twee jaar tussen. Maar nu is het weer zover.

De Volkskrant was er vroeg bij en meldde op 31 oktober al dat ‘het misschien even wennen is maar dat het insect binnenkort in de supermarkt ligt.’ Buggieballs, Buggieburgers en Buggiecrisps (op basis van meelwormen en buffalowormen) liggen al in twee filialen van Jumbo, in Groningen en Haren. De supermarkt meldt dat vanaf januari verkopen alle vestigingen deze ‘fruits de terre’, zoals de productgroep al liefkozend wordt aangeduid.

Ondertussen is er gisteren ook gratis reclame voor gemaakt tijdens het Tweede Gala van de Wetenschap in de Amsterdamse Stadschouwburg. Het Parool wijdde er zelfs de voorpagina aan. Daarop staat Louise Fresco afgebeeld in haar rol van ambassadeur van de Insectensekte.

De voedselspecialist van de universiteit van Wageningen bracht dezelfde boodschap van twee jaar geleden: ‘De komende jaren hebben drie miljard extra monden op de wereld dierlijke eiwitten nodig.’

Op het podium onthulde zij de oplossing voor deze voedselproblematiek: een terrarium met wriemelende sprinkhanen. Waarna Spiderwoman haar vangst in gefrituurde vorm aan gastheer van de avond Robbert Dijkgraaf presenteerde.

En is dat het geval dan is het verschijnen van sprinkhanen, meelwormen en buffalowormen in DWDD nog maar een kleine stap. Kortom, de grote doorbraak ligt nu in het verschiet.

Aan tafel!

Ik ga vast nadenken over welke wijn erbij te schenken.

Iemand suggesties?

Ik heb al een ideetje.

    • Harold Hamersma