Rustige nacht in Ferguson, demonstraties nemen in omvang af

Een vrouw loopt langs het stadhuis van Ferguson. Afgelopen nacht is het rustig gebleven, al bleef er een grote politiemacht standby staan. Foto ANP/EPA/Alexey Furman

Het is afgelopen nacht rustig gebleven in Ferguson. Er werd gedemonstreerd bij het politiebureau en het stadhuis, maar gewelddadigheden zoals afgelopen maandag bleven uit.

In Ferguson liepen tweehonderd betogers mee in een mars waarbij een nepproces werd opgevoerd als parodie op de zaak rondom de dood van Michael Brown. De omvang van de demonstraties was echter een stuk kleiner dan maandag en gisteren:

Twitter avatar mattdpearce Matt Pearce Almost everybody’s cleared out in front of the Ferguson Police Department, and now I am too. Two days after the announcement, a quiet night.

Het koude weer en de naderende viering van Thanksgiving vandaag hield de meeste betogers thuis. De Nationale Garde hield ondertussen op veel kruisingen de wacht:

Twitter avatar CaseyNolen Casey Nolen KSDK .@Missouri_NG standing watch w/police in downtown #Ferguson on S. Florissant where businesses still open. @ksdknews http://t.co/WKe8dTHyKG

Onrust was er in St. Louis, waar Ferguson een voorstad van is. Het stadhuis werd voor korte tijd door een groep betogers bezet, totdat de politie met honderd extra agenten het gebouw ontruimde.

Bij een schietpartij in de buurt van Ferguson raakten gisteren twee agenten van de FBI gewond. Zij assisteerden bij de aanhouding van een man die zich in een huis had verschanst. De man was betrokken bij een schietpartij afgelopen maandag waarbij zijn moeder om het leven kwam en een agent in zijn borst werd geraakt. Volgens Reuters heeft de man de schietpartij van gisteren niet overleefd.

Een woordvoerder van de politie zegt dat er geen verband bestaat tussen de schietpartij en de onrust in Ferguson.

    • Philippus Zandstra