Bestorming stadhuis Ferguson

Foto Reuters
Foto Reuters

De protesten in Ferguson tegen het niet vervolgen van de agent die in augustus de 18-jarige Michael Brown doodschoot, houden aan. Een groep van zo’n 200 mensen bestormde gisteren het stadhuis in St. Louis, waarop de politie besloot het gebouw te vergrendelen. Zeker twee mensen werden gearresteerd naar aanleiding van het incident. Het is de tweede dag op rij dat er in Ferguson in de staat Missouri gedemonstreerd wordt. In de nacht van dinsdag op woensdag werden 58 arrestaties verricht. Eerder zei de politie van St. Louis dat er 45 mensen waren opgepakt. Hoewel het gisteren opnieuw onrustig was in Ferguson, was het aanmerkelijk kalmer dan de nacht ervoor, toen diverse bedrijven en voertuigen in vlammen opgingen. De onrust volgde op het besluit van een volksjury om agent Darren Wilson niet te vervolgen voor het doodschieten van de 18-jarige Michael Brown, afgelopen augustus. Volgens de aanklager van de gemeente St. Louis ondersteunt het bewijs – verschillende autopsies, forensisch onderzoek en getuigenverklaringen – deze beslissing. Volgens de betogers was er sprake van racisme, aangezien de agent blank is en Brown zwart. Wilson heeft een interview gegeven tegenover Amerikaanse tv-zender ABC waarin hij beweert dat hij niet anders gehandeld zou hebben als Brown blank was geweest. Hoewel de volksjury zich heeft uitgesproken over de vervolging van Wilson, liet de aanklager weten dat een federaal onderzoek nog niet is afgerond. Het Amerikaanse ministerie van Justitie zoekt naar systematische burgerrechtenschendingen van de politiemacht van het stadje in Missouri.

    • Ap