Pasen

Waarom kreeg ik middenin de nacht – om 3.28 uur – een kerstmail van Center Parcs? Het was november en ik huurde daar nooit een bungalow. „De echte kerstsfeer? Die vind je bij Center Parcs. Zo zijn er leuke activiteiten en handige services voor een zorgeloze kerst. En speciaal voor de kids is er de vernieuwde Orry&Vrienden Show!”

En: „Ho-ho-ho, en wat dacht u van een cottageconcert van Julia van der Toorn?”

Lag het aan mij of hadden ‘ze’ vanwege de sinterklaasellende stilzwijgend besloten om kerstmis nog meer naar voren te schuiven? Ik was er nog niet aan toe, maar de rest vast al wel. De vriendin helaas voorop, die kon zich bijna niet inhouden, zo erg verheugde die zich op de nog aan te schaffen kerstboom.

„Ik weet nu al waar hij komt te staan!”

„Waar dan?”

„Daar!”, ze wees dan naar een plek voor de televisie, daar keken we dan toch niet naar. „Want dan is het Top 2000.”

En dat Glazen Huis stond er rond die tijd ook weer, ik wist er al alles van want die beginnen ook steeds eerder met de marketing. Wie er in gingen zitten, dat Giel Beelen er voor de verandering eens niet ging slapen – wat overigens niet betekende dat we van hem af waren; hij zat gisteren bij DWDD een parallelle actie aan te kondigen - en Eric Corton twitterde alvast dat hij de bijbehorende filmpjes vol ellende al aan het monteren was. „Verhalen raken me opnieuw en zijn zo hard en pijnlijk…”

Museum Catharijneconvent benaderde me om er een kerstverhaal voor te lezen met bijgesloten een lijst van bekendere Nederlanders die dat ook belangeloos deden zodat ik me toch speciaal ging voelen. Na mijn ‘ja’ overspeelde de stagiair die het allemaal coördineerde meteen haar hand. „Kun je ook drie keer voorlezen?”

Ik kon natuurlijk ook de hele kerst in Museum Catharijneconvent gaan zitten, dacht ik toen mijn moeder zoals ieder jaar als eerste met een uitnodiging kwam, dit jaar weer een paar dagen eerder dan vorig jaar. Ik vond november extreem vroeg om over kalkoen met pruimenvulling te beginnen, maar zij had een vrachtauto van Sligro door Velp zien rijden met tekst ‘Genieten met kerst’ op de zijkant gestickerd.

„Dus ik ben niet de enige.”

En bij Hart van Nederland van SBS spraken ze alvast uit dat het voor pluimveehouders „een verschrikkelijke kerst” ging worden, nog maar even en ze zaten daar weer met kerstmutsen op het hoofd.

Ik kreeg zin in Pasen, maar dat duurde nog een paar weken.

    • Marcel van Roosmalen