Opnieuw toeristen overleden na snuiven van witte heroïne

Het gevaar leek even geweken. Maar nu zijn toch weer toeristen overleden die foute drugs hebben gekocht.

Waarschuwing in Amsterdam. Foto Bram Budel

Twee Britse toeristen zijn in Amsterdam overleden, vermoedelijk na het snuiven van witte heroïne. De politie maakte gisteren bekend dat de twee, mannen van 20 en 21 jaar, dood zijn gevonden in hun hotelkamer in Amsterdam-Zuid.

Eerder overleed een Britse man van 21 na het snuiven van witte heroïne. Dertien toeristen zijn inmiddels in het ziekenhuis beland.

De politie vermoedt dat een Amsterdamse drugsdealer witte heroïne aan toeristen verkoopt als cocaïne. De witte heroïne van de laatste twee slachtoffers had dezelfde samenstelling als die van eerdere slachtoffers. De politie is hier verbaasd over, omdat de straatprijs van witte heroïne 50 tot 100 procent hoger is dan die van cocaïne. Mogelijk weet de dealer niet weet wat hij aan het verkopen is.

Als witte heroïne, die veelal geïnjecteerd wordt, in een te grote hoeveelheid wordt opgesnoven, kan het hart na een tijdje stoppen met kloppen. Het opsnuiven van cocaïne heeft het tegenovergestelde effect, daarvan word je alert en actief.

Sinds eind oktober, na de dood van het eerste slachtoffer, heeft de GGD hotels en clubs waar veel jongeren komen geïnformeerd over de ‘verkeerde cocaïne’ die aan toeristen wordt verkocht.

Om bezoekers van de stad te waarschuwen werden eerder deze maand matrixborden geplaatst in uitgaansgebieden als Leidseplein en Rembrandtplein. Omdat er al een paar weken geen slachtoffers vielen, zijn de borden afgelopen weekend weggehaald. Nu staan ze er weer. Dit keer ook bij de uitgang van station Amsterdam Centraal. Ook gaat de GGD hotels buiten het centrum informeren over het gevaar. Tot nu toe zijn alleen hotels in het centrum gewaarschuwd.

Alle slachtoffers die nu bij de autoriteiten bekend zijn, zijn tussen de twintig en dertig jaar oud. De toeristen die behandeld zijn in het ziekenhuis, konden meestal niet vertellen wat er is gebeurd. Uit hun summiere herinneringen is wel afgeleid dat de witte heroïne waarschijnlijk door een en dezelfde dealer wordt verkocht.

    • Maral Noshad Sharifi