OPEC vermindert productie olie niet - ‘goedkope olie blijft markt overstromen’

Een van de drie grote raffinaderijen in Koeweit, de Mina al-Ahmadi.
Een van de drie grote raffinaderijen in Koeweit, de Mina al-Ahmadi. Foto AFP / Yasser Al-Zayyat

De OPEC-landen verminderen de productie van hun olie voorlopig niet. Zij blijven 30 miljoen vaten per dag leveren. Dat hebben de twaalf olie-exporterende landen vandaag in Wenen besloten, meldt persbureau AP.

De prijs van een vat Noordzee-olie (Brent) die als maatstaf geldt in de oliehandel, is sinds de zomer met bijna 30 procent gedaald: van 115 dollar (92,20 euro) naar nauwelijks 80 dollar per vat. In reactie op dit besluit kelderde de prijs verder naar naar 72,57 dollar per vat (om 17.25 uur). Vier jaar lang was de prijs, op een enkele uitschieter na, ruim boven de honderd dollar.

Onze energie-expert Renée Postma in een reactie:

“Veel landen hebben in hun begroting rekening gehouden met een hogere olieopbrengst. Vooral Mexico, Venezuela, Ecuador, Angola en Nigeria zijn kwetsbare lidstaten. Een lage olieprijs betekent een fors begrotingstekort.

De steeds goedkopere olie blijft de markt overstromen en in ruil voor het behoud van hun marktaandeel laten de OPEC-landen de olieprijs de bodem vinden. Er is sprake van overcapaciteit op de oliemarkt die voornamelijk wordt veroorzaakt door de toenemende olieproductie in de Verenigde Staten, vooral uit schaliegesteente. Ook Libië en Irak hebben hun productie de afgelopen maanden – ondanks oorlogsgeweld – weten op te voeren.

Tegenover deze toenemende productie staat een tegenvallende vraag. De economische groei in Europa, maar ook in China, blijft achter bij de verwachtingen. Maar uit het feit dat Saoedi-Arabië de VS inmiddels een korting geven, valt op te maken dat er meer aan de hand is. Saoedi-Arabië heeft juist een lagere olieprijs nodig om te kunnen concurreren met de schalie-olie die de Verenigde Staten zelf produceren.

Een verdere daling van de olieprijs zet de VS onder druk, omdat het voor Amerikaanse olieproducenten onrendabel wordt om schalie-olie op te pompen.”

‘Lage olieprijs kost Poetin miljarden’

Dit is heel slecht nieuws voor Rusland, zegt onze buitenlandredacteur Hubert Smeets in een reactie:

“Poetin wil dat de olieprijs stijgt en de productie daalt, omdat de begroting van zijn regering hiervan afhankelijk is. Iedere dollar die de olieprijs lager is dan 100 dollar per vat, kost Poetin 2,3 miljard dollar op zijn begroting. Nou, kan de Russische regering wel tegen een stootje. Maar de Russische bedrijven niet. Die staan dik in de schulden bij de westerse banken. Om de Russische bedrijven uit de brand te helpen moeten opgebouwde reserves worden aangewend.”

Igor Sjetsjin, baas van het Russische staatsoliebedrijf Rosneft én vertrouweling van president Poetin, werd deze week al gesignaleerd in Wenen, waar de OPEC kantoor houdt. Rusland is geen lid van de OPEC, maar probeerde wel een productievermindering te bereiken.

Maar er is ook een winnaar..

Behalve veel verliezers kent een lage olieprijs ook een winnaar: de wereldeconomie, schreef redacteur Renée Postma vandaag in nrc.next. Geld dat wordt bespaard op de olie-import kan aan andere zaken worden besteed. Iedere 10 dollar prijsdaling betekent een economische groei van 0,3 procent. Zo bezien hebben de afgelopen maanden de wereldeconomie al een impuls van minstens 1 procent gegeven.

Lees verder: ‘Dalende olieprijs is Poetins achilleshiel’