Asscher: onbenullige PVV overschrijdt nieuwe grenzen

“Meneer de Graaf heeft geen enkel benul van de grondwet”, zei Lodewijk Asscher (PvdA) vandaag in reactie op de uitspraken van het PVV-Kamerlid over moslims. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid noemt de oproep van de partij tot het sluiten van moskeeën zijn “verwerpelijk en schandelijk”.

PVV-Kamerlid Machiel de Graaf vandaag tijdens het vervolg van de behandeling van de begroting van Sociale Zaken in de Tweede Kamer.
PVV-Kamerlid Machiel de Graaf vandaag tijdens het vervolg van de behandeling van de begroting van Sociale Zaken in de Tweede Kamer. ANP / Martijn Beekman

“Meneer de Graaf heeft geen enkel benul van de grondwet”, zei Lodewijk Asscher (PvdA) vandaag in reactie op de uitspraken van het PVV-Kamerlid over moslims. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid noemt de oproep van de partij tot het sluiten van moskeeën zijn “verwerpelijk en schandelijk”.

De Graaf zei gisteren in het debat over de begroting van Asschers ministerie in de Tweede Kamer, dat vandaag hervat werd:

“De boodschap moge duidelijk zijn: Nederland moet worden gede-islamiseerd. Alle moskeeën moeten worden gesloten.”

Asscher stelt nu dat de PVV met deze uitspraak “nieuwe grenzen” overschrijdt. Door te stellen dat moslims niet dezelfde rechten hebben als andere Nederlanders, ging De Graaf “in tegen de essentie van onze democratische rechtsstaat”, aldus de minister.

‘Een nieuwe verharding’

De PVV’er verdedigde zijn uitspraak gisteren al door te stellen dat de islam geen religie is, maar een politieke ideologie. Vanuit dat oogpunt vindt hij zijn oproep niet ingaan tegen de vrijheid van godsdienst.

De Graaf irriteerde de meeste andere Kamerfracties met een betoog waarin hij vrijwel alle moderne problemen toeschreef aan de islam, schrijft politiek verslaggever Tom-Jan Meeus van NRC vandaag in het Handelsblad. In het laatste verkiezingsprogramma, van 2012, nam de PVV nog het standpunt in dat er geen nieuwe moskeeën gebouwd mochten worden en er een minarettenverbod ingevoerd diende te worden. Meeus stelt dat de nieuwe campagne van de partij “een nieuwe verharding” betekent.

“Het optreden van De Graaf past in een bekend PVV-procedé: telkens een nieuwe grens overschrijden om de aandacht op zich te vestigen. Intern is bekend dat partijleider Wilders een riskante aanpak eerst laat uitproberen door een ondergeschikte; als de PVV vervolgens niet in al te grote problemen komt, neemt Wilders de aanpak over. Wilders nam gisteren het standpunt van De Graaf op Twitter al over: “Allemaal sluiten. Nu!”

Meeus schrijft dat de PVV zich wapent tegen het gevaar dat de partij vanaf januari, als de campagne voor de Statenverkiezingen van maart vrijwel meteen van start gaat, moeite heeft voldoende de aandacht te trekken.

Lees in NRC Handelsblad: Partij van Geert Wilders sorteert voor op campagne 2015 (€).