Meerderheid Kamer wil geen geld voor ‘Ruit om Eindhoven’

De Tweede Kamer heeft vanavond tegen de ‘Ruit’ rond Eindhoven gestemd. Een meerderheid stemde tegen een rijksbijdrage voor de aanleg van de rondweg.

Foto ANP / Phil Nijhuis

De Tweede Kamer heeft vanavond tegen de ‘Ruit’ rond Eindhoven gestemd. Een meerderheid stemde tegen een rijksbijdrage voor de aanleg van de rondweg.

Het kabinet heeft eerder 260 miljoen euro toegezegd voor de aanleg van de ruit. Dit geld gaat nu naar de versnelde verbreding van de snelwegen A67 en A58.

Wethouder in Eindhoven Staf Depla:

Twitter avatar wethouderDepla wethouder Staf Depla 80 voor motie. 62 tegen #ruit

SP-Kamerlid Farshad Bashir:

Twitter avatar FarshadBashir Farshad Bashir Opmerkelijk. PVV, grote voorstander van de #Ruit #Eindhoven, stemde per ongeluk (?) tegen de Ruit. #lol Mooi toch!?!?!

Verrassend was de stem van de PVV vanavond. Onverwacht stemde de partij tegen de Ruit, terwijl PVV-Kamerlid Barry Madlener eerder nog een motie indiende voor het versneld aanleggen van de weg.

Politiek verdeeld over Ruit

Al jaren worden plannen gemaakt om de ruit van snelwegen rond Eindhoven aan de oostkant uit te bouwen tot een hele ring. De provincie is voor de komst van de Ruit, maar een aantal gemeenten, waaronder Eindhoven, Nuenen en Laarbeek, is fel tegen.

De totale kosten voor het laatste stuk van de ring om Eindhoven bedragen zo’n 870 miljoen euro. Maar is het echt nodig? Uit onderzoek bleek dat slechts een deel van de plannen echt rendabel is, namelijk een weg van west naar oost. En dan vooral door groeiprognoses die volgens verschillende deskundigen te optimistisch zijn. Onderzoeksbureau CE noemde het eerder “onwaarschijnlijk” dat de investeringen meer opleveren dan ze zouden kosten. De landelijke Commissie voor de Milieueffectrapportage (MER) vond een veronderstelde verkeersgroei die hoger is dan elders in Nederland “moeilijk te verklaren”.

Dit was het plan:

Omroep Brabant doet verslag van de kwestie-Ruit:

    • Marije Willems