Marokkaanse gehaktballetjes

Annet Huiskamp is de enige niet-Marokkaanse moeder die in Melk & Dadels wordt geportretteerd. Ze is de moeder van rapper Sef Gnaoui. Annets echtgenoot Hassan – Sefs vader – is altijd de kok van het gezin geweest. Toen hij overleed miste Annet zijn heerlijke Marokkaanse gerechten en besloot dat ze ze dan maar zelf onder knie moest zien te krijgen.

Ze leerde veel van Hassans familie in Rabat. Daar stond ze, met haar notitieblokje in de aanslag, naast haar schoonzus in de keuken. Ze werd weleens uitgelachen vanwege haar aantekeningenijver, maar ze heeft er toch maar mooi veel van opgepikt.

Deze gehaktballetjes in tomatensaus hebben een speciale betekenis voor zowel moeder als zoon. Het was een van de lievelingsgerechten van Hassan, en voordat hij stierf heeft hij het recept nog aan Sef kunnen leren. Annet: „Sef maakt net zulke lekkere gehaktballetjes als zijn vader. Als ik hem in de keuken bezig zie en hoor denk ik: je lijkt steeds meer op Hassan!”

Meng het gehakt met de helft van de ui, peterselie, peper en zout en alle specerijen. Vorm kleine balletjes van het gehakt. Verhit een scheutje olie in een tagine en bak de balletjes rondom bruin. Voeg de rest van de uien, de stukjes tomaat, een scheutje water en desgewenst nog wat paprikapoeder, peper en zout toe. Laat met het deksel op de tagine rustig gaar worden. Breek als de gehaktballetjes gaar zijn de eieren erboven en laat met het deksel op de tagine het eiwit stollen.