Marokkaanse gehaktballen

illustratie jet peters
illustratie jet peters

Annet Huiskamp is de enige niet-Marokkaanse moeder die in Melk & Dadels wordt geportretteerd. Ze is de moeder van rapper Sef Gnaoui. Annets echtgenoot Hassan – Sefs vader – is altijd de kok van het gezin geweest. Toen hij overleed, miste Annet zijn heerlijke Marokkaanse gerechten en besloot dat ze ze dan maar zelf onder de knie moest zien te krijgen.

Ze leerde veel van Hassans familie in Rabat. Daar stond ze, met haar notitieblokje in de aanslag, naast haar schoonzus in de keuken. Ze werd weleens uitgelachen vanwege haar aantekeningenijver, maar ze heeft er toch maar mooi veel van opgestoken.

Deze gehaktballetjes in tomatensaus hebben een speciale betekenis voor zowel moeder als zoon. Het was een van de lievelingsgerechten van Hassan, en voordat hij stierf heeft hij het recept nog aan Sef kunnen leren. Annet: „Sef maakt net zulke lekkere gehaktballetjes als zijn vader. Als ik hem in de keuken bezig zie en hoor, denk ik: je lijkt steeds meer op Hassan!”