Kritische vakbond Bondgenoten steunt alsnog massaal FNV-fusie

De grote vakbonden in de FNV gaan per 1 januari alsnog fuseren. Het congres van Bondgenoten, de grootste FNV-bond met 455.000 leden, stemde gisteren wel in met een fusie met Abvakabo, Bouw, Sport en de overkoepelende vakbeweging FNV. In de overvolle zaal in theater Spant in Bussum stemde 379 van de 416 aanwezige congresleden (91 procent) voor de samensmelting.

Op 8 oktober stemde het congres van Bondgenoten (industrie, metaal, vervoer, agrarisch, handel en diensten) nog tegen de fusie. Op acht stemmen na werd de vereiste tweederde meerderheid toen net niet gehaald. De FNV meldde dat de fusie van de baan was, omdat alle betrokken bonden moesten instemmen. Het bestuur van Bondgenoten zei te zullen aftreden en het leek even alsof FNV-voorzitter Ton Heerts op zou stappen – ondanks de massale steun voor de fusie bij Abvakabo, Bouw en Sport.

Maar circa 150 congresleden van Bondgenoten vroegen een herstemming over de fusie aan. In Bussum spraken gisteren vrijwel alle aanwezige delegaties al voor de stemming hun steun uit, ook de kritische delegaties ‘vervoer’ en ‘uitkeringsgerechtigden en ouderen’. „We hadden een democratische uitslag [op 8 oktober, red.] en dit is ook een democratische uitslag”, zei Heerts achteraf.

Voormalig Bondgenoten-voorzitter Henk van der Kolk, die na het pensioenakkoord in 2011 een machtsstrijd met FNV-voorzitter Agnes Jongerius voerde, heeft de afgelopen tijd bemiddeld in de vakbond. Kritische leden zijn overtuigd met meer toezeggingen over het beheer van de financiën na de fusie. Bondgenoten ontstond in 1998 zelf door een fusie en kwam daarna in geldnood. Nu staat de bond er met 210 miljoen euro vermogen sterker voor dan Abvakabo en Bouw.

De FNV-bond Kiem (kunsten, informatie-industrie, entertainment, media) besluit op zijn congres op 20 december of hij zich aansluit bij de fusie. Andere bonden zoals onderwijsbond Aob, FNV Zelfstandigen, FNV Horecabond en journalistenbond NVJ willen zelfstandig blijven.