Koenders: Turkse minister neemt deels afstand van uitspraken

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken arriveert voor het vragenuurtje in de Tweede Kamer.
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken arriveert voor het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Foto ANP/Bart Maat

Naar aanleiding van de kritiek van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken op het Nederlandse integratiebeleid heeft minister Koenders gisteravond een half uur gebeld met zijn Turkse ambtsgenoot. Volgens Koenders heeft minister Cavusoglu een deel van de kritiek teruggenomen.

De minister maakte aan zijn Turkse ambtsgenoot duidelijk dat ‘directe inmenging door een buitenlandse mogendheid in een democratisch debat’ niet gepast is, zo meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Gisteren verscheen een verklaring op de site van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken waarin stevige kritiek werd geuit op het Nederlandse integratiebeleid. Dat beleid zou onder andere agressief en racistisch zijn.

Belang onderstrepen van integratie

Cavusoglu heeft tijdens het gesprek van gisteravond gezegd dat hij het belang inziet van de integratie van Turkse Nederlanders in Nederland, alsmede het leren van de taal. Het ministerie:

“Integreren is een werkwoord. Daarover bestaat bij zowel Turkije als Nederland geen misverstand.”

De Turkse minister zou met zijn eerder geuite kritiek alleen zijn zorgen hebben gedeeld over een onderzoek van Motivaction onder jonge Turkse Nederlanders. Daaruit bleek dat onder die groep veel sympathie bestaat voor IS.

De conclusies leidden tot veel verontwaardigde reacties. Minister Asscher (Integratie) besloot naar aanleiding van het onderzoek om een viertal religieuze organisaties de komende vijf jaar in de gaten te houden. Mogelijk belemmeren zij de integratie van Turken in Nederland.

De aankondiging van dat onderzoek leidde tot kritiek van Ankara. Binnen de PvdA leidde die beslissing tot het opstappen van Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk. Zij vonden dat de organisaties die Asscher wilde laten onderzoeken zich aan de wet hielden, en dat de minister zelf de integratie belemmerde door zich zo wantrouwend op te stellen. Het opstappen van de twee Kamerleden kon rekenen op veel instemming van de Turkse gemeenschap.

Koenders en Cavusoglu hebben afgesproken om binnenkort weer over de kwestie te praten.