Klap, klap, klap! Hysterie aan tafel en kalm de wereld veroveren

In de aanloop naar Sinterklaas speelt Hendrik Spiering nieuwe spellen. Vandaag: zenuwenturbo, kaarten-Qwixx en boerenoorlog.

Van boven naar beneden: stenen en ‘kookwekker’ van Triominos Turbo; speelkaarten en scorekaart vanQwixx het kaartspel; speelbord en kaarten vanEight Minute Empire.
Van boven naar beneden: stenen en ‘kookwekker’ van Triominos Turbo; speelkaarten en scorekaart vanQwixx het kaartspel; speelbord en kaarten vanEight Minute Empire. Foto's Fotodienst Nrc Handelsblad

Spelregels blijven wonderlijk. Eén simpele ingreep en een kalm legspelletje als domino kan veranderen in een snel zenuwenspel. We hebben het nu meegemaakt met Triominos, een driehoekige variant van domino. Het gaat erom de steen met de juiste nummertjes aan te leggen, wie het eerst zijn stenen kwijt is wint. Simpel. Maar op de Turbo-versie is een zenuwgreep toegepast: je mag de passende steen alleen aanleggen als je eerst de klok hebt ingedrukt. Sla op de klok en je bent aan de beurt. Die klok is een kookwekkertje dat na 15 (of 8) seconden afloopt. Als je erop slaat begint het klokje van voor af aan. Gevolg van die ene verandering: gewone beurten bestaan niet meer in Triominos Turbo. Soms leg je, klap, klap, klap, drie goede stenen achter elkaar. Wie slaat en toch niet kan aanpassen pakt twee stenen als straf. Het spel heeft bij ons thuis al tot grote vrolijkheid en razernij aan tafel geleid. Lekkere stress.

En als niemand kan aanleggen, heerst ineens serene rust. Iedereen wacht tot de klok afloopt. Prrrrrrrrrrrrrrr, ping! Nieuwe ronde, iedereen pakt een extra steen. De klok wordt ingedrukt en alles begint weer opnieuw. Klap, klap, klap. ‘Hé, daar wilde ik leggen!’ ‘Te laat!’

Het gebeurt best vaak dat een nieuwe draai aan een bekend spel wordt gegeven. Het dobbelspel Qwixx heeft eerder deze maand de Nederlandse spellenprijs gewonnen. En terecht, op deze plaats werd het vorig jaar al de ontdekking van het jaar genoemd. Het perfecte mengsel tussen Bingo en Yahtzee. En nu al is er een tweede versie op de markt gebracht, gewoon naast de bestaande: met kaarten in plaats van dobbelstenen. In tegenstelling tot de nieuwe versie van Triominos is deze nieuwe Qwixx juist bedachtzamer. Doordat je kaarten uit je hand kunt combineren met kaarten op tafel zijn er meer mogelijkheden voor strategie dan met de oude worp van dobbelstenen. Omdat je iets meer kunt manipuleren welke kaarten je uitspeelt. Een echte variant, niet per se leuker.

Op hysterie aan tafel hoopten we ook bij het spel Eight Minute Empire. Acht minuten! Maar verder dan het oordeel ‘wel aardig’ kwamen we niet. Het grootste probleem is dat er niet in geknokt wordt – terwijl je wel de wereld moet veroveren. Het heten ‘legers’ die je op de gebiedjes van een fantasiekaart mag leggen, maar ‘boeren’ was een betere naam geweest.

    • Hendrik Spiering