Kijken: documentaires door kinderen van 1 minuut

Maak een filmpje van één minuut. Die opdracht kregen kinderen in ontwikkelingslanden en oorlogsgebieden van een aantal NGO’s. Het werden documentjes van hun leven, hun wereldbeeld, hun fantasieën. Morgen worden de beste filmpjes vertoond op IDFA.

Afghanistan.
Afghanistan.

Maak een autobiografisch filmpje van één minuut. Die opdracht kregen kinderen in ontwikkelingslanden en oorlogsgebieden van een aantal NGO’s. Het werden documentjes van hun leven, hun wereldbeeld, hun fantasieën. Morgen worden de beste filmpjes vertoond op IDFA.

Sinds 2002 reizen kunstenaars uit verschillende landen met camera’s de wereld over om kinderen in probleemgebieden workshops te geven. In vijf dagen maken zij vervolgens een eigen autobiografische video. Dit jaar deden zo’n driehonderd kinderen mee, uit onder meer Jordanië, Sri Lanka, China, Oekraïne, Mexico, Nepal en Bangladesh. Het project is een samenwerking tussen Unicef, The One Minutes Foundation en European Cultural Foundation.

Gambia.

De reis naar Amsterdam

In totaal zijn vijftien filmpjes genomineerd voor een prijs (een camera), in drie verschillende categorieën. De genomineerden zijn uitgenodigd naar Amsterdam te komen om hun film tijdens IDFA op groot scherm te zien, maar dat is niet voor iedereen weggelegd: de kinderen die in vluchtelingenkampen wonen, hebben bijvoorbeeld geen paspoort. Zij mogen daardoor niet reizen. Coördinator Anja Masling:

“We proberen de kinderen die hier niet naartoe kunnen komen, toch te spreken via een Skype-verbinding. Maar ook dat is lastig. Het is een hele organisatie. Er woont bijvoorbeeld een kind in een dorp in de bergen in Afghanistan. Het kantoor van Unicef, waar internet is, is drie uur reizen, dus het is maar de vraag of dat überhaupt lukt.”

De genomineerde filmpjes in de categorie ‘zelfportret’

The Architect, door Shihani Omar uit Syrië (gemaakt in een vluchtelingenkamp in Turkije):

War Takes It All, door Yuriy Konstantinoivich uit Oekraïne:

Family Matters, door Aqilah Kazim Ali uit Afghanistan:

The End of Childhood, door Omaima Thaer Al-Hoshan uit Syrië (vanuit een vluchtelingenkamp in Jordanië):

My Gambia, door Mawdo Keita uit Gambia

Bekijk meer gemaakte filmpjes hier.

De filmpjes worden morgen vertoond om 17:00 uur in bioscoop Tuschinski.