Kijken: avontuur van twee zeilers bij race van New York naar Barcelona

De korte documentaire Strangers At Sea vertelt het verhaal van twee zeilers die, zonder ooit eerder met elkaar te hebben gevaren, meedoen aan de Oceans Masters. Ze moeten van alles trotseren tijdens de trans-Atlantische race van New York naar Barcelona. Halen ze de finish?

Ryan Breymaier en Pepe Ribes tijdens de Ocean Masters, een zeilrace van New York naar Barcelona. Fragment uit de documentaire 'Strangers at Sea'

“Als je op het water bent, wordt je wereld een stuk kleiner en een stuk simpeler. Je hoeft maar over een paar dingen na te denken: hoe hard gaan we? Hoe hard gaan onze concurrenten? En: waar zijn onze concurrenten?”

Het zijn de woorden van professioneel zeiler Pepe Ribes. Maar dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan, kom je gauw achter in de korte documentaire Strangers At Sea (16 minuten). Het vertelt het verhaal van twee zeilers die, zonder ooit eerder met elkaar te hebben gevaren, meedoen aan de Oceans Masters, een serie races die is bedoeld om ‘s werelds grootste zeilers te bepalen.

Van New York naar Barcelona

De race gaat van New York naar Barcelona en wordt door Amerikanen ook wel omschreven als de “Superbowl of Sailing”. Niet alle teams zullen de finish van de trans-Atlantische race halen.

Zo moet de boot die op de twaalfde dag op kop ligt, zich terugtrekken uit de race omdat de schipper bij het trotseren van een gigantisch hoge golf vier gebroken ribben opliep.

Schipper Pepe Ribes en Ryan Breymaier krijgen ook een hoop te verduren. De documentaire volgt het competitieve duo dat 24 uur per dag alert is. Want op zee kun je geen minuut verslappen. Gedurende 15 dagen leven ze in een strak regime van drie uur op en drie uur af en draait het leven van de twee mannen om afwisselend eten, slapen en natuurlijk: zeilen. En reparaties aan de boot verrichten terwijl flinke golven op het voordek slaan. Ribes:

“Tussen hier en Barcelona kunnen een miljoen dingen gebeuren.”

Benieuwd of Ribes en Breymaier de finish halen? Bekijk hieronder de documentaire die behalve een avontuurlijk verhaal ook dankzij mooi camerawerk (vaste camerapunten op de boot worden afgewisseld met interviews met de zeilers) en de bizarre weersomstandigheden op de achtergrond een mooi inkijkje geeft in het leven op zee.

P.S. De trailer van de Oceans Masters is ook de moeite waard, alle ingrediënten zitten erin: avontuur, moed, teleurstelling en doorzettingsvermogen.

    • Carlijn Vis