Jorritsma zegt het maar alvast: ik ga weg als burgemeester van Almere

Annemarie Jorritsma vertrekt volgend jaar zomer als burgemeester van Almere. Na afloop van haar tweede ambtsperiode wil ze stoppen, liet de gemeente vandaag weten. Jorritsma vindt het tijd om het stokje over te dragen.

Annemarie Jorritsma rijdt in een nieuw aangekochte Maxx-bus door Almere, in 2004.
Annemarie Jorritsma rijdt in een nieuw aangekochte Maxx-bus door Almere, in 2004. Foto ANP / Olaf Kraak

Annemarie Jorritsma vertrekt volgend jaar zomer als burgemeester van Almere. Na afloop van haar tweede ambtsperiode wil ze stoppen, liet de gemeente vandaag weten. De VVD-burgemeester vindt het tijd om het stokje over te dragen.

Jorritsma kondigt haar vertrek alvast aan zodat de gemeente voldoende tijd heeft om op zoek te gaan naar een opvolger. “Als deze termijn verloopt, ben ik twaalf jaar burgemeester, twee volle ambtsperiodes”, zegt ze in een verklaring.

“In deze tijd heb ik mijn hart aan deze stad verpand. En dat verandert niet als mijn burgemeesterschap ten einde is. Mijn echtgenoot en ik blijven dan ook zeker in Almere wonen. Want deze stad past bij ons. Een goed geoutilleerd stadscentrum, prachtige natuur in de nabijheid, centraal gelegen en daarnaast met heel veel culturen. Dat alles bevalt ons zeer. Na twaalf jaar is het tijd om het stokje over te dragen.”

Jorritsma was in het kabinet-Kok I minister van Verkeer en in het kabinet-Kok II minister van Economische Zaken en vicepremier. Na de teleurstellende verkiezingen van 2002 keerde ze terug in de Kamer, maar verliet die al snel toen ze de verkiezing tot Kamervoorzitter had verloren. Daarna werd ze burgemeester van Delfzijl en nu Almere.

    • Marije Willems