De rekenkamer

NPO 3, 20.25-21.00u.

Na de vraag ‘wat kost een bh?’ en ‘wat kost een ei?’ is de vraag die De rekenkamer vanavond stelt ‘wat kost een boek?’ Een meisje dat de roman Ik ook van jou (1992) van de schrijver Ronald Giphart las, legde de vraag voor. Wie wil uitrekenen wat een boek kost, begint bij een boom, en gaat naar de papierfabriek (het papier voor een boek kost € 0,30), de schrijver (Ronald Giphart), de uitgever (Podium), de drukkerij en de boekhandel.

De boekenbranche is geen vetpot, zo blijkt. De auteur krijgt 10% van de royalties (de interviewster: „ik vind het echt shockerend zo weinig”), 40% gaat naar de boekhandel, 20% naar de uitgever en 30% naar distributie, drukker, etc. De uitgever bepaalt de prijs. Is het boek te duur en krijgt de auteur te weinig? „Nee”, legt Giphart desgevraagd uit. „Die 10% is redelijk. De uitgeverij, de boekhandel en de drukker moeten personeel betalen.” Tijdens het gesprek met De rekenkamer heeft Giphart het ook over de leescultuur in Nederland en België. „Bij ons wordt er meer gelezen”, aldus de schrijver. „Het antwoord zit in de hoeveelheid boekhandels en bibliotheken in Nederland en vooral in de vaste boekenprijs. Dat vind ik interessant.”

Toef Jaeger