Hongkong, twee maanden later

Foto Bobby YIP / Reuters
Foto Bobby YIP / Reuters

In het Hongkongse district Mong Kok, een van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld, werd de afgelopen maanden aanhoudend gedemonstreerd.

Begin deze week oordeelde een rechter dat het afgelopen moest zijn. De politie begon daarom gisteren met het afbreken van de barricades. Bij de ontruiming werden volgens lokale media meer dan honderd arrestaties verricht. Ook twee leiders van de demonstranten werden aangehouden.

De betogers eisen dat Hongkong meer invloed krijgt over wie de stad gaat besturen. In 2017 mogen inwoners van de stad naar de stembus om een nieuwe burgemeester te kiezen, maar de kandidaten zijn vooraf door de Chinese autoriteiten gescreend. Volgens de demonstranten doet dit afbreuk aan het democratische gehalte van de verkiezingen.

Aanvankelijk konden de acties op veel steun rekenen, maar de afgelopen weken sloeg dit om. Omwonenden en forenzen zouden zich ergeren aan de blokkades. Volgens persbureau Reuters applaudisseerden de buurtbewoners toen de barricades werden opgeheven.