Wie heel gul is, is niet per se extreem aardig

Bij een gratis concert staat een kastje voor donaties – 10 dollar, suggereert de organisatie. Bijna de helft van de mensen geeft minder, circa 40 procent geeft 10 dollar, en een op de tien mensen geeft méér. Wat ontzettend aardig van die laatste groep! Toch?

Nou, dat valt wel mee. Mensen vinden iemand die 20 dollar geeft niet aardiger dan wie 10 dollar geeft. En een hoogleraar die heel veel geld aan liefdadigheid geeft wordt ook niet aardiger gevonden dan een prof die een béétje geeft. Geven maakt aardig, laten psychologen uit Chicago zien in een reeks experimenten, maar méér geven maakt iemand niet steeds aardiger (Journal of Experimental Psychology: General, december).

Hoe dat komt is nog onduidelijk. Extreme gulheid zie je niet veel; dat maakt het moeilijk te beoordelen. Het kan ook eng zijn: je lijkt zelf slechter. En misschien willen extreem genereuze mensen er toch wel iets voor terug.