First Folio van Shakespeare ontdekt in Frans dorp

In een bibliotheek in het Noord-Franse dorp Saint-Omer nabij Calais is een First Folio met alle toneelstukken van Shakespeare ontdekt. Het boek is gedrukt in 1623, zeven jaar na de dood van Shakespeare.

Het is een van de zeldzaamste boeken op aarde en geleerden zijn dan ook in juichstemming door de vondst. Voor andere exemplaren van de First Folio zijn in het verleden op veilingen prijzen van ruim vijf miljoen euro betaald.

Deze zo’n negenhonderd pagina’s tellende First Folio is de afgelopen weekend onderzocht door een Amerikaanse geleerde, die vaststelde dat het inderdaad om een van de zeldzame werken gaat. Wereldwijd zijn er slechts 233 First Folios. Elk stuk is uniek, omdat er variaties in voorkomen, die meer licht kunnen werpen op de bedoelingen die Shakespeare met zijn werken had.

“Ik ben in de wolken. Het is een schat”, zei Remy Cordonnier, de directeur van de bibliotheek in Saint-Omer die het boek ontdekte. Naar verluidt was het boek van een jezuïtische evangelist.

    • Sebastiaan Kort