Experimenteel vaccin tegen ebola lijkt veilig voor mensen

Verpleegkundigen aan het werk in Bamako, Maili.EPA/ALEX DUVAL SMITH
Verpleegkundigen aan het werk in Bamako, Maili.EPA/ALEX DUVAL SMITH Foto ANP/EPA/Alex Duval Smith

Proefpersonen in de VS hebben na toediening van een experimenteel ebolavaccin geen bijwerkingen ontwikkeld. Vooralsnog gaat het om een zeer kleine groep.

Dat melden onderzoekers van het Amerikaanse Nationale Health Institute (NHI) in het New England Journal of Medicine na tests op twintig proefpersonen in de staat Maryland. Zij kregen een vaccin toegediend dat is ontwikkeld door GlaxoSmithKline. Bijwerkingen zijn volgens de onderzoekers bijna niet gevonden.

Resultaten zijn voorbarig

Het middel moet bij mensen meer anti-lichamen aanmaken zodat er een hogere weerstand tegen het ebolavirus wordt opgebouwd. Volgens het NHI was dit na vier weken het geval. Mensen die een hogere dosis kregen, maakten ook meer anti-lichamen aan.

Het middel van GlaxoSmithKline wordt sinds september getest op mensen. In deze fase wordt alleen onderzocht hoe veilig het vaccin is en of er sprake is van enige bijwerkingen. Daar is volgens het NHI vooralsnog geen sprake van; alleen twee mensen die een hogere dosis kregen toegediend hadden een dag lang last van koorts. Aangezien de groep erg klein is, kunnen er alleen nog geen definitieve uitspraken over de veiligheid van het middel worden gedaan. Volgens NRC-redacteur Wim Köhler zijn de resultaten dan ook voorbarig:

“Er wordt nog getest in Mali, Oxford en Lausanne, dus dat deze resultaten nu al worden gepubliceerd is een beetje flauw. Medische tijdschriften willen graag dergelijke onderzoeken publiceren omdat ze dan vaak geciteerd worden. Met een groep van slechts twintig personen is het echter nog veel te vroeg om te zeggen dat het middel veilig is. Dat weet je pas bij grotere tests.”

Mocht uit andere tests ook blijken dat het vaccin veilig is, wil GlaxoSmithKline het middel in productie nemen. Het vaccin kan dan gebruikt worden om uitbraken van ebola in te dammen.