Europees Parlement wil dat zoekmachines worden opgesplitst

Als de Commissie gehoor geeft aan de resolutie, zou dat enorme gevolgen hebben voor Google.
Als de Commissie gehoor geeft aan de resolutie, zou dat enorme gevolgen hebben voor Google. Foto ANP/EPA/Andrew Gombert

Het Europees Parlement heeft zich uitgesproken voor het opsplitsen van zoekmachines. In een vandaag aangenomen resolutie roept het Parlement de Europese Commissie op om bedrijven achter zoekmachines te ontvlechten zodat zij andere diensten niet kunnen voortrekken in zoekresultaten.

De Commissie moet van het Parlement een wetsvoorstel maken om een dergelijke opsplitsing te faciliteren:

“Het Europees Parlement vraagt de Commissie om wetsvoorstellen in overweging te nemen voor de ontvlechting van zoekmachines van andere commerciële diensten”

384 Europarlementariërs stemden voor de resolutie; 174 waren tegen. De resolutie is enkel een oproep; de Europese Commissie kan de resolutie naast zich neerleggen.

Google niet specifiek genoemd

Het Europees Parlement wil door het opsplitsen van zoekmachines ervoor zorgen dat er meer concurrentie komt op de digitale markt. In de tekst van de resolutie wordt marktleider Google - goed voor 95 procent van alle zoekopdrachten in Nederland - niet specifiek genoemd, maar de techgigant wordt wel gezien als een te dominante speler. Het bedrijf wordt al vier jaar onderzocht door de Europese Commissie wegens vermoedens van machtsmisbruik; zo zou het eigen diensten in zoekresultaten voortrekken, waardoor concurrenten het nakijken hebben.

De afgelopen tijd is er vanuit de VS stevig gelobbyd om de resolutie tegen te houden. Het opsplitsen van degelijke bedrijven zou slecht zijn voor het innoverende vermogen van Amerikaanse internetbedrijven.

Motie van wantrouwen Juncker verworpen

Het Europees Parlement stemde vandaag ook over een motie van wantrouwen tegen Jean-Claude Juncker, de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, wegens zijn betrokkenheid bij een aantal omstreden belastingdeals met multinationals toen hij nog premier van Luxemburg was. De eurokritische fractie in het parlement Europa van Vrijheid en Directe Democratie (EVDD) had de motie ingediend, maar kon geen meerderheid verwerven: de motie is verworpen met 461 stemmen tegen en 101 stemmen voor.


Lees ook op NRC Q: ‘Google opsplitsen? Zo’n vreemd plan is het niet’

    • Philippus Zandstra