Eerste test bij mensen laat zien dat ebolavaccin afweer opwekt

Het eerste experimentele ebolavaccin dat bij mensen is uitgeprobeerd lijkt veilig en wekt afweer tegen het ebolavirus op. Het lijkt precies te doen wat een vaccin moet doen. Dat blijkt uit een kleine proef, met 20 gezonde Amerikaanse proefpersonen, gisteren gepubliceerd in The New England Journal of Medicine.

Het gebruikte vaccin (cAd3-EBO) is een van de twee die door de Wereldgezondheidsorganisatie is aangewezen voor versnelde ontwikkeling nu er al bijna een jaar een ebola-uitbraak is in Liberia, Sierra-Leone en Guinee.

Het cAd3-EBO-vaccin, van farmaceut GSK, beschermt tegen twee zeer dodelijke ebolavirussen die voor het eerst in Zaïre en Soedan (1976) toesloegen. Het Zaïrevirus veroorzaakt de huidige epidemie en daarom is ook een vaccinvariant gemaakt (cAd3-EBOZ) die daartegen afweer opwekt. Dat vaccin wordt nu getest in Engeland, Zwitserland, Mali en Oeganda en zal voor deze uitbraak bruikbaarder zijn.

Daarom biedt de nu verschenen publicatie met het gemengde vaccin niet veel inzicht. De veiligheid van een vaccin is pas duidelijk als duizenden mensen zijn gevaccineerd. Ook is nog onbekend welke dosis de beste is, want de vergelijking met de apenproeven is problematisch. De dieren werden met extreem hoge doses virus besmet, waardoor onbekend is hoeveel afweercellen aap of mens eigenlijk nodig hebben om het ebolavirus te weerstaan.