Een raketwerper in je bagage? Dat mag dus niet

De afkorting TSA doet bij slechts een enkeling een belletje rinkelen. Toch controleren medewerkers van deze transportveiligheidsdienst bij meer dan 450 Amerikaanse vliegvelden de bagage van passagiers op wapens. De vreemdste vondsten – denk aan een anti-tankwapen – staan op hun Instagram.

screenshot van instagram.com/tsa

De afkorting TSA doet bij slechts een enkeling een belletje rinkelen. Toch controleren medewerkers van deze transportveiligheidsdienst bij meer dan 450 Amerikaanse vliegvelden de bagage van passagiers op wapens. De vreemdste vondsten - denk aan een anti-tankwapen - staan op hun Instagram.

Ze zijn vaak in het nieuws, de medewerkers van de Amerikaanse transportveiligheidsdienst TSA. In de wereld van na 11 september zien ze erop toe dat passagiers geen zaken in een vliegtuig binnensmokkelen die gevaar kunnen opleveren voor het vliegtuig. Een nobel streven, maar het personeel gaat weleens te ver.

In april klapte bijvoorbeeld veiligheidsbeambte Jason Edward Harrington uit de school over de zeer strenge controles die de TSA uitvoert op luchthavens. Zo bleek dat full bodyscanners niet heel erg effectief waren om het meesmokkelen van verboden voorwerpen te voorkomen. Die scans leverden dan wel weer veel lol op voor het personeel:

Precies zoals de getergde Amerikanen die bij de security stonden te wachten al dachten, maakten mijn TSA-collega’s aan de lopende band grappen over de passagiers: we vergaapten ons vooral aan mensen met overgewicht, van wie elke vetrol pijnlijk zichtbaar was.”

Het leidde tot veel ophef. Maar de TSA treft alsnog veel verboden spul aan bij passagiers. Op de rijkelijk gevulde Instagram van de TSA staan de meest bizarre vondsten, zoals dit anti-tankwapen:

Of een prehistorisch anti-tankwapen:

Deze slangen, waarvan een passagier er zeven stuks in zijn broek wilde meesmokkelen:

Of dit zwaard, dat was verstopt in een wandelstok (Blind Fury, iemand?).

Dit mag ook niet:

En Bruce Wayne moest ook iets inleveren:

Meer vondsten op de Instagram van de TSA.

    • Philippus Zandstra