Een onberispelijk ogende heer die het nieuws las

Pim Reijntjes (1919-2014)

Eén van de eerste nieuwslezers van Nederland overleed gisteren op 95-jarige leeftijd.

Foto ANP

Hij was een nieuwslezer zoals een nieuwslezer in de jaren zestig behoorde te zijn: een onberispelijk ogende heer, die de kijker nauwgezet articulerend op de hoogte bracht van het laatste nieuws. En ook als verslaggever stond hij model voor de objectiviteit die zijn vak vereiste.

Pim Reijntjes, die gisteren op 95-jarige leeftijd overleed, behoorde tot de eerste generatie nieuwslezers van het NTS Journaal, zoals het toen heette. Hij begon in het najaar van 1945 als omroeper bij het toenmalige Radio Herrijzend Nederland, werkte twee jaar bij Radio Batavia in Nederlands-Indië, trad daarna in dienst bij de Wereldomroep en kwam in 1963 bij het Journaal. „Alles wat je zegt moet duidelijk zijn”, luidde zijn motto. „Iemand die de krant leest, kan een artikel dat hij niet begrijpt, nog eens overlezen. Bij de radio moet het meteen raak zijn”.

Tot zijn meest memorabele momenten behoorde de geïmproviseerde berichtgeving over de moord op John F. Kennedy. Van geheel andere aard was zijn gesprekje met de Beatles in Nederland, in 1964, toen hij Paul McCartney abusievelijk George Harrison noemde.

De laatste tien jaar van zijn loopbaan bracht Reijntjes, overwegend buiten beeld, door bij de internationale NOS-rubriek Panoramiek. Na zijn pensionering zette Reijntjes zich in voor de herinnering aan het verzet van de Tweede Wereldoorlog en de concentratiekampen. Als beginnend twintiger had hij samen met enkele vrienden, als Engelandvaarders, een poging gedaan aan bezet Nederland te ontsnappen, om met de geallieerden mee te vechten. Het plan werd echter verraden, waarna Reijntjes werd opgepakt en gevangen zat in beruchte kampen als Natzweiler en Dachau.

Tot op hoge leeftijd sprak Reijntjes zich geregeld uit voor de blijvende herdenking aan die tijd – en tegen de neiging om daarbij ook een steeds groter aantal andere oorlogssituaties te betrekken. Alles goed en wel, vond hij, maar dan op andere data dan 4 mei. „Nu wordt er zo veel herdacht”, zei hij in deze krant, „dat je op een gegeven moment niks meer herdenkt”.

    • Henk van Gelder