Niet iedereen is blij met de lage olieprijs

Vandaag praat de OPEC in Wenen over de lage olieprijs. De twaalf olie-exporterende landen kunnen besluiten de productie te beperken.

Besluit de OPEC vandaag om de productie in 2015 te beperken? Of heeft de groep van twaalf olie-exporterende landen zijn greep op de prijs verloren en blijft steeds goedkopere olie de markt overstromen?

De prijs van een vat Noordzee-olie (Brent) die als maatstaf geldt in de oliehandel, is sinds de zomer met bijna 30 procent gedaald: van 115 dollar (92,20 euro) naar nauwelijks 80 dollar per vat. Vier jaar lang was de prijs, op een enkele uitschieter na, ruim boven de honderd dollar.

Maar een paar maanden geleden begon de prijs gestaag te dalen. Eerst naar een niveau van rond de 90 dollar, inmiddels dus naar rond de 80 dollar. Sommige analisten voorspellen een daling naar 70 of zelfs 60 dollar als de OPEC niet ingrijpt.

Landen als Rusland, Venezuela, Iran en Nigeria maken zich grote zorgen. De begrotingen van deze landen gaan uit van een olieprijs van minstens honderd dollar en vaak nog meer. Een lage olieprijs betekent een fors begrotingstekort en mogelijk zelfs sociale onrust, als bijvoorbeeld de pensioenen niet meer op tijd betaald kunnen worden.

In Rusland is dat nog lang niet het geval. Dat land heeft een forse buffer opgebouwd. Maar de lage olieprijs kost Rusland nu op jaarbasis al 100 miljard dollar, maakte de Russische minister van Financiën Anton Siloeanov deze week bekend.

Geen wonder dus dat ook Igor Sjetsjin, baas van het Russische staatsoliebedrijf Rosneft én vertrouweling van president Poetin, deze week werd gesignaleerd in Wenen, waar de OPEC kantoor houdt. Want hoewel Rusland geen lid is van de OPEC, probeert Moskou wel een productievermindering te bereiken.

Sjetsjin zou aan de Saoedische olieminister Ali al-Naimi, de belangrijkste man binnen de OPEC, hebben laten weten dat Moskou best wil meedoen aan een productiebeperking. De Russen zouden bereid zijn om 300.000 vaten per dag minder op te pompen. Als de olieprijs maar weer omhoog gaat.

30 miljoen vaten per dag

Het productiedoel van de OPEC, waarvan behalve de belangrijkste olieproducenten in het Midden-Oosten ook een aantal Latijns-Amerikaanse en Afrikaanse landen deel uitmaken, ligt nu op 30 miljoen vaten per dag. Dat is ongeveer 40 procent van de totale ruwe olieproductie in de wereld.

In het verleden was het oliekartel zo machtig dat de olieprijs meteen reageerde op een aanpassing van de productie. Als grootste en rijkste producent binnen de OPEC herstelde Saoedi-Arabië zo nodig het evenwicht door minder olie op de markt te brengen.

Nu zou een beperking van 1,5 miljoen vaten per dag al het verschil kunnen maken, menen analisten. Maar ondanks het aanbod van de Russen is het de vraag of die er daadwerkelijk komt. Het gaat nu niet alleen meer over de prijs, maar ook over het marktaandeel van de verschillende olieproducerende landen.

Meer olie, minder vraag

Over de dynamiek van dit moment lopen de meningen uiteen. Volgens één complottheorie spannen Saoedi-Arabië en de VS samen om president Poetin, wiens heerschappij gebaseerd is op olie- en gasdollars, op de knieën te dwingen. Dat lijkt vergezocht. Wel is er sprake van overcapaciteit die voornamelijk wordt veroorzaakt door de toenemende olieproductie in de VS, vooral uit schaliegesteente. Ook Libië en Irak hebben hun productie de afgelopen maanden – ondanks oorlogsgeweld – weten op te voeren.

Tegenover deze toenemende productie staat een tegenvallende vraag. De economische groei in Europa, maar ook in China, blijft achter bij de verwachtingen.

Hans van Cleef, energie-econoom bij ABN-Amro, verwacht niet dat de OPEC-bijeenkomst grote veranderingen zal opleveren. Wellicht verzinnen de OPEC-landen een „cosmetische” oplossing, zegt hij. „Op dit moment wordt er in werkelijkheid meer geproduceerd dan is afgesproken. Een productieverlaging van 500.000 vaten per dag zou het feitelijke productieniveau terugbrengen tot de afgesproken 30 miljoen vaten per dag.” De vraag is of dat voldoende zou zijn om de prijs weer omhoog te krijgen. De kans is groot dat de prijs voorlopig op ten minste het huidige niveau blijft.

Behalve veel verliezers kent een lage olieprijs ook een winnaar: de wereldeconomie. Geld dat wordt bespaard op de olie-import kan aan andere zaken worden besteed. Iedere 10 dollar prijsdaling betekent een economische groei van 0,3 procent. Zo bezien hebben de afgelopen maanden de wereldeconomie al een impuls van minstens 1 procent gegeven.

    • Renée Postma