Dit schrijven andere media vandaag

Rain clouds blow over a pasture with cows on the edge of Naardermeer nature reserve in Muiderberg, near Amsterdam, Netherlands, Wednesday, May 7, 2014. A light breeze brings rapidly changing spring weather with sun and rain, and temperatures around 16 degrees Celsius, or 61 Fahrenheit. (AP Photo/Peter Dejong)

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Rijke buitenlanders willen niet naar Nederland

Rijke buitenlanders willen niet naar Nederland, schrijft de Volkskrant. Er is geen enkele verblijfsvergunning afgegeven in ruil voor een investering van 1,25 miljoen euro.

Slechts één buitenlander heeft interesse getoond in de regeling die vorig jaar op initiatief van de VVD in het leven werd geroepen. Dergelijke regelingen bestaan bijvoorbeeld ook in Canada en Australië, en zijn in die landen erg populair. Maar de ene belangstellende voor de Nederlandse regeling werd afgewezen.

Staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) rekende vorig jaar nog op 300 belangstellenden. Teeven wil de regeling nu aantrekkelijker maken. Volgens de Volkskrant overweegt de staatssecretaris de eisen te versoepelen aan de accountantsverklaring waaruit moet blijken dat het geld dat naar Nederland wordt gebracht eerlijk is verdiend.

Parlement Nigeria wil Shell beboeten

Het parlement van Nigeria wil dat Shell 3,96 miljard dollar betaalt voor de schade van een olielek in 2011. Door het lek bij het Bonga-veld stroomden zo’n 40.000 vaten in de oceaan, schrijft het FD.

De beslissing van het parlement is niet bindend. Het is aan de regering van Nigeria om het besluit over te nemen. Shell wilde tegenover persbureau Reuters niet reageren.

Shell is van plan zich gedeeltelijk terug te trekken uit de oliewinning in de Niger-delta. Vorige week werd bekend dat de eerste van vier te koop staande Nigeriaanse olievelden is verkocht.

In 34 gemeenten stijgt de OZB meer dan is afgesproken

Hoewel de gemiddelde huizenprijzen zijn gedaald, stijgt volgend jaar in veel gemeenten de onroerendezaakbelasting (ozb), meldt RTLZ.

Gemiddeld gaat de gemeentelijke belasting voor huiseigenaren met 2,4 procent omhoog, blijkt uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis. Maar de verschillen per gemeente zijn volgens RTLZ “enorm”.

In Zevenaar stijgt de ozb het meest: met 16 procent. Dat komt volgens RTLZ doordat de gemeente grote verliezen heeft geleden op grondaankopen, en daardoor nu meer belastinggeld nodig heeft.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft met de rijksoverheid afgesproken dat de ozb volgend jaar met maximaal drie procent zou mogen stijgen. Volgens de Vereniging Eigen Huis gaan 34 van de onderzochte gemeenten daar overheen.

Benieuwd hoeveel ozb jij volgend jaar (ongeveer) moet betalen? Bij RTLZ staan de berekeningen.

    • Dolf de Groot