Dit is wat je vandaag moet weten

blank yellow adhesive note on white background with shadow
blank yellow adhesive note on white background with shadow

Goedemorgen NRC Q-lezer. Dit is ons dagoverzicht.

Een belangrijke dag voor Google. Vandaag stemt het Europees Parlement over of het moet worden opgesplitst. De frontale aanval doet denken aan hoe Microsoft ooit werd aangepakt.

Pas op. Je baas mag je op veel meer manieren in de gaten houden dan je verwacht. Denk aan je mail lezen, en vier andere voorbeelden.

Oliekartel OPEC vergadert vandaag in Oostenrijk. De club van de belangrijkste olieproducerende landen was ooit heel machtig. Maar heeft de OPEC nog wel wat te zeggen?

Energiedrankjes zijn een miljardenmarkt die werd gedomineerd door Red Bull. Maar door Red Bull na te apen heeft Amerikaanse concurrent Monster nu opeens ook vleugels.

Poldernieuws

Rijke buitenlanders willen niet naar Nederland, schrijft de Volkskrant. Er is geen enkele verblijfsvergunning afgegeven in ruil voor een investering van 1,25 miljoen euro.

Hoewel de gemiddelde huizenprijzen zijn gedaald, stijgt volgend jaar in veel gemeenten de onroerendezaakbelasting (ozb), meldt RTLZ.

Het FD bericht dat het parlement van Nigeria wil dat Shell bijna 4 miljard dollar boete betaalt voor een olielek.

While you were sleeping… in the US

The Hill schrijft over de nieuwe regels om de uitstoot van ozon in te perken. Baanbrekend volgens voorstanders, een economische ramp volgens opponenten.

Maserati en Alfa Romeo zien tevreden hoe de verkoopcijfers in de VS groeien, meldt de LA Times.

De Amerikaanse overheid wil Takata, producent van defecte airbags, hard aanpakken. USA Today over mogelijke boetes en rechtszaken.

While you were sleeping… in Asia

Het Chinese Alibaba gaat uitbreiden in India. Volgens The Wall Street Journal is India een van de belangrijkste groeimarkten ter wereld voor online winkelen.

Australische supermarkten hebben veel hogere winstmarges dan hun Europese tegenhangers. Maar ook Down Under zetten Aldi en Lidl de markt onder druk, meldt The Age.

Het Zuid-Koreaanse Samsung gaat zijn defensie- en petrochemische activiteiten afstoten, bericht de Nikkei Review. Volgens de Japanse krant is er geld nodig voor investeringen in mobieltjestak Samsung Electronics.

NRC Q’s citaat van de dag

“Don’t be evil” - Bedrijfsslogan Google

Veel succes vandaag. Dit dagoverzicht versturen we ook iedere ochtend als nieuwsbrief. Meld je aan en ontvang hem elke dag om 5:30 uur gratis in je mailbox.

    • NRC Q