De last van het verleden

Kevin Kline in de film My Old Lady

My Old Lady van toneelschrijver Israel Horovitz gaat over de last van het verleden. De mislukte Amerikaanse schrijver Mathias Gold erft van zijn vader een groot appartement in hartje Parijs. Hij wil het snel van de hand doen, maar er blijkt een ‘huurder’ in het huis te zitten. Gold erfde een zogeheten viager-appartement: in Frankrijk kun je een appartement kopen door de verkoper maandelijks een bedrag te betalen. Die mag er dan tot zijn dood blijven wonen.

Mathias treft de 93-jarige Mathilde en haar dochter Chloé aan. Dat de berooide schrijver Mathilde duizenden euro’s per maand moet betalen, komt bepaald slecht uit. Hij mag van hen tijdelijk in een kleine kamer logeren. Het oude huis confronteert hem met zijn verleden. Zo blijkt Mathilde een affaire te hebben gehad met zijn vader terwijl diens vrouw zwanger was. Een affaire die nog jaren duurde en leidde tot een traumatisch incident. Ook ervoer Mathias zijn jeugd als kil, een ervaring die hij deelt met Chloé, die Mathilde verwijt dat zij er voor haar niet was. My Old Lady blijft in opbouw en acteerstijl toneelmatig. Elk personage heeft een verleden dat gaandeweg wordt onthuld en alles wordt keurig met elkaar verbonden.

    • André Waardenburg