De Braziliaanse Slumdog

None

De favelas van Rio de Janeiro dreigen een wat uitgekauwde achtergrond te raken. Regisseur Stephen Daldry (Billy Elliot, The Reader) ontsnapt ook niet aan die valkuil. In Trash spelen drie straatkinderen de hoofdrol en de film begint met een beeld dat we kennen uit andere favelafilms: een opgefokt jongetje richt een pistool op iemand. Cliché misschien, maar wel een pakkend beeld: wat is hier aan de hand? In flashbacks laat Trash zien hoe het zover heeft kunnen komen. De cameravoering is dynamisch, de montage energiek en de muziek opzwepend. Trash is in stijl en inhoud duidelijk een variatie op Slumdog Millionaire en Cidade de Deus, eveneens dynamische films over het treurige leven van minderbedeelden in sloppenwijken. Van politie en politiek hebben mensen niets te verwachten. Sterker nog, die schuwen het geweld niet en zijn allemaal omkoopbaar. Dat de acteurs van straat zijn geplukt, geeft de nogal gelikte film de broodnodige authenticiteit en rauwheid.

    • André Waardenburg