Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Cricket in rouw na dood van Australische batsman Hughes

De Australische batsman Phil Hughes is overleden nadat hij een bal tegen zijn hoofd had gekregen. De schok is enorm.

De internationale cricketwereld is in diepe rouw door de dood van de Australische batsman Phillip Hughes (25), die tijdens een wedstrijd in de nationale competitie een bal tegen zijn hoofd kreeg.

De talentvolle international overleed afgelopen nacht, twee dagen nadat hij op de Sydney Cricket Ground een bal tegen de onderkant van zijn schedel had gekregen. Na die klap wankelde Hughes even, viel voorover op de pitch en bleef roerloos liggen. Na langdurige reanimatie werd hij naar een ziekenhuis gebracht, waar hij werd geopereerd. Hij overleed uiteindelijk aan de gevolgen van een zware bloeding in zijn hersenen.

De batsman droeg een helm toen hij probeerde een bouncer van bowler Sean Abbott te ontwijken. Bouncers zijn ballen die bewust, via een stuit op de grond, op het hoofd van een batsman zijn gericht. Die intimiderende tactiek is toegestaan, al grijpt een umpire in als het te vaak gebeurt. Voor cricketers hoort het er gewoon bij. Abbott, de ‘dader’, kreeg op internet direct steun. „Niet jouw fout, jongen”, schreef oud-international Dean Jones.

Op topniveau worden ballen soms met 140 kilometer per uur gebowld. De dood van Hughes roept vragen op over de veiligheid van de sport en de helmen die worden gebruikt. Het drama kan worden uitgelegd als domme pech. Ondertussen is wel een discussie op gang gekomen over de vorm van de helmen, die niet de onderkant van de schedel en de nek bedekken. Ook worden vraagtekens gezet bij de praktijk van de bouncers.

Nieuw is dat niet. Al in 1932 werd in Engeland en Australië vol emotie gediscussieerd – tot in het parlement – over de vijandige Engelse bodyline-tactiek tegen de Australische legende Don Bradman. Om hem in bedwang te houden mikten de Engelse bowlers de bal op het lichaam van de batsman, in plaats van op het wicket. De regels werden destijds aangescherpt, maar de bouncer werd nooit verboden.

Fatale ongelukken in het cricket zijn uitzonderlijk. Wel gebeurt het regelmatig dat een batsman op zijn hoofd wordt geraakt, maar op vrijwel alle niveaus worden tegenwoordig helmen gedragen die de klap opvangen.

In de cricketwereld werd geschokt gereageerd op de dood van Hughes. De testmatch tussen Pakistan en Nieuw-Zeeland, in het emiraat Sharjah, werd afgebroken. Het is zeer de vraag of de testmatch van Australië tegen India, volgende week in Brisbane, zal worden gespeeld. „Een zeer treurige dag voor het cricket”, zei de Australische premier Tony Abbott. „Wat gebeurd is raakt miljoenen Australiërs.”