Conservatieve Duitse politici doen schamper over ‘vrouwenquotumpje’

De grote beursgenoteerde bedrijven in Duitsland moeten in 2016 30 procent vrouwelijke commissarissen hebben.

Vrouwen zijn nu nog betrekkelijk zeldzaam in de top van de grote Duitse bedrijven. Een nieuw quotum van 30 procent moet daarin verandering brengen. Foto AFP

Een jaar lang heeft de Grote Coalitie van CDU en SPD achter de schermen geknokt over de details. Maar nu zijn ze er toch uit: Duitsland krijgt een wettelijk verplichte vrouwenquotum, zoals vorig jaar afgesproken in het regeerakkoord.

Met ingang van 2016 moet dertig procent van de leden van de raad van commissarissen van de honderd grootste beursgenoteerde bedrijven vrouw zijn. Als een bedrijf er niet in slaagt een geschikte kandidaat te vinden blijft de betreffende zetel leeg.

Tijdens het algemeen debat gisteren in Bondsdag over de begroting van het Bundeskanzleramt bevestigde bondskanselier Angela Merkel dat er een akkoord was in de coalitie: „We kunnen het ons niet permitteren af te zien van de bekwaamheden van de vrouwen.”

Niet iedereen in de CDU is daarvan overigens overtuigd. Dat blijkt uit de laatste grote ruzie afgelopen maandagavond in de besloten vergadering tussen de regeringsfracties. CDU-fractievoorzitter Volker Kauder is tegenstander van positieve discriminatie. Hij meldde dinsdagochtend in de media dat minister Manuela Schwesig (Familiezaken, SPD), die het wetsvoorstel volgende maand zal indienen, „niet zo huilerig moet doen” en gewoon het regeerakkoord moet uitvoeren. Het wetsvoorstel van Schwesig veroorzaakt volgens de CDU-fractievoorzitter teveel bureaucratie. Bovendien zou Schwesig geprobeerd hebben de werking van de wet te verbreden naar andere bedrijven, maar dat heeft de CDU geblokkeerd. De kritiek van Schwesig dat de christen-democraten de invoering van de wet traineren, bestempelde Kauder indirect als gejammer.

Hoe verdeeld de CDU zelf is over dit thema blijkt uit het feit dat minister Ursula von der Leyen, in het vorige kabinet-Merkel nog verantwoordelijk voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid, dreigde voor een SPD-wetsvoorstel te stemmen dat een vrouwenquotum wilde invoeren. Zij werd toen echter gedwarsboomd door Merkel.

Vice-bondskanselier Sigmar Gabriel (Economische Zaken, SPD) wees Kauder dinsdag scherp terecht. „Als mannen zulke dingen zeggen, toont dat eerder aan dat mannen een probleem hebben.” SPD-fractievoorzitter Thomas Oppermann, roemde het akkoord tussen CDU en zijn partij over het vrouwenquotum als een „grote maatschappelijke vooruitgang”. Hij noemde de wet „voor alles een sterk signaal voor de gekwalificeerde vrouwen in dit land”.

De oppositiefracties van de Groenen en die Linke drijven in reacties de spot met het „quotumpje” van de Grote Coalitie. Bondsdaglid Renate Künast (Groenen): „Het quotumpje is slechts een begin. We zullen er verder aan werken dat vrouwen werkelijk op alle niveaus gelijke kansen krijgen.”

Ook werkgeversorganisatie BDA wijst het wetsvoorstel af omdat het schadelijk zou zijn voor zowel ondernemingen als werknemers.

De Nederlandse minister Jet Bussemaker (Onderwijs) verwerpt een quotum als „een paardenmiddel”. Bedrijven kunnen volgens haar beter zelf snel meer vrouwen aanstellen, meldt dagblad Trouw

    • Frank Vermeulen