Politie geeft beelden neerschieten 12-jarige jongen in Cleveland vrij

De 12-jarige Tamir Rice in Cleveland (Ohio) zwaait met een nepwapen
De 12-jarige Tamir Rice in Cleveland (Ohio) zwaait met een nepwapen Foto Reuters / Cleveland Police Department

De politie in het Amerikaanse Cleveland heeft beveiligingsbeelden vrijgegeven van het moment waarop een 12-jarige jongen afgelopen zaterdag werd doodgeschoten door een agent. Op de beelden is te zien dat de tiener rondhangt bij een buitenspeelplaats en - zo blijkt later - een nepwapen richt op voorbijgangers.

Even later komt er een politieauto aanrijden, twee agenten stappen uit en trekken hun pistool. Een paar seconden later schiet een van de agenten. De jongen overleed kort daarna in het ziekenhuis.

BB-gun

De politie meldt dat het wapen van het jongetje een “airsoft”-replica is die lijkt op een semi-automatisch handpistool. De omstander die de politie belde, zou meerdere keren hebben gezegd dat hij dacht dat het om een speelgoedwapen ging, maar deze informatie zou de alarmcentrale niet hebben doorgegeven aan de agenten die op de melding afgingen.

De schietpartij wordt op dit moment onderzocht. Een woordvoerder van de politie zegt dat de agent zijn portier opendeed en riep dat de jongen, Tamir Rice, op de grond moest gaan liggen. Dit bevel zou hij genegeerd hebben. De Afro-Amerikaanse jongen negeerde het bevel en greep naar een pistool, waarop de politie hem in de buik schoot. Kort daarna overleed hij. Het wapen bleek later namaak te zijn: het kon geen kogels afvuren. De twee agenten zijn voorlopig geschorst.

Op onderstaande beelden is de crime-scene na afloop te zien en een samenvatting van wat er is gebeurd:

Weer blanke agent en donkere jongen

Het incident doet denken aan de schietpartij in Ferguson, waar een blanke agent in augustus de donkere Michael Brown (18) doodschoot. Sindsdien zijn er rellen in deze stad in Missouri. De situatie in Ferguson vestigde internationale aandacht op problemen met racisme en overmatig geweld bij de lokale politiekorpsen in de Verenigde Staten.

    • Carlijn Vis