Australische cricketer overlijdt na bal tegen hoofd

De Australische cricketer Phillip Hughes in actie tegen Nieuw-Zeeland. Foto EPA ? Dale Cumming

De Australische cricketinternational Phillip Hughes is overleden. Dat meldt Cricket Australia. Hughes kreeg dinsdag tijdens een wedstrijd tegen New South Wales een bal tegen zijn hoofd.

Hulpverleners waren snel ter plaatse en begonnen met reanimeren. Na drie kwartier werd Hughes per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij kunstmatig in coma werd gehouden. Hughes is vanochtend in het ziekenhuis in Sydney overleden.

Bewusteloos

De 25-jarige speler van South Australia kon een bal van Sean Abbott niet ontwijken. Hughes wendde zijn hoofd af, maar werd onder zijn linkeroor geraakt en viel bewusteloos voorover. Hughes droeg een helm tijdens de wedstrijd.

Teamdokter Peter Brukner zegt in een verklaring:

“Het is mijn trieste plicht om jullie te informeren dat Phillip Hughes is overleden. Hij is nooit meer bij bewustzijn gekomen na dinsdag. Zijn familie en vrienden waren bij hem toen hij stierf.”

Zeer populaire sport in Australië

Cricket is in Australië een zeer populaire sport. Het overlijden van Hughes leidde tot talloze reacties. Ook premier Tony Abbott toonde zijn medeleven:

“Zijn dood is een erg trieste dag voor het cricket en hartverscheurend voor zijn familie. Hij was een jonge vent die zijn dromen verwezenlijkte. Vele miljoenen Australiërs zijn geraakt door deze tragedie.”

Veelbelovend

Hughes speelde sinds 2012 in het Australische cricketteam. Op 20-jarige leeftijd werd Hughes de jongste batsman die twee centuries maakte tijdens zijn internationale debuut als “Ozzy batsman”.

    • Carlijn Vis