Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Asscher vindt dat integratie in Nederland verontrustend achterblijft

De integratie in de Nederlandse samenleving blijft “verontrustend achter”. Dat zegt Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken, in de Tweede Kamer tijdens de behandeling van zijn begroting. Hij wees op “smeulende spanningen” tussen bevolkingsgroepen die soms tot ontvlamming komen.

Cemil Yilmaz (m) en Ulku Ogut (r), woordvoerders van een groep Turkse jongeren, kijken toe hoe minister Lodewijk Asscher (l) de pers toespreekt. De jongeren bieden de minister een petitie aan naar aanleiding van zijn reactie op een onderzoek naar steun van Turkse jongeren aan IS.
Cemil Yilmaz (m) en Ulku Ogut (r), woordvoerders van een groep Turkse jongeren, kijken toe hoe minister Lodewijk Asscher (l) de pers toespreekt. De jongeren bieden de minister een petitie aan naar aanleiding van zijn reactie op een onderzoek naar steun van Turkse jongeren aan IS. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De integratie in de Nederlandse samenleving blijft “verontrustend achter”. Dat zegt Lodewijk Asscher, vicepremier en minister van Sociale Zaken, in de Tweede Kamer tijdens de behandeling van zijn begroting. Hij wees op “smeulende spanningen” tussen bevolkingsgroepen die soms tot ontvlamming komen.

Kritiek van Turkije op Nederland

Gisteren verscheen een verklaring op de site van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken waarin stevige kritiek werd geuit op het Nederlandse integratiebeleid. Dat beleid zou onder andere agressief en racistisch zijn.

Asscher nam woensdag al afstand van deze verklaring.

De verklaring van het Turkse ministerie was een reactie op het beleid van Asscher om conservatief-religieuze Turkse organisaties in Nederland goed in de gaten te houden. De organisaties zouden “intransparant” zijn en ‘zich africhten van Nederlandse normen en waarden’. In een verklaring schrijft Turkije dat zij die woorden onacceptabel vindt en “niet verenigbaar met de bilaterale betrekkingen”. Een conflict hierover leidde er onlangs toe dat twee Kamerleden van Turkse komaf de PvdA-fractie verlieten.

Relatie onder spanning

Turkije bemoeide zich al eerder met Nederlandse aangelegenheden, waardoor de relatie tussen de landen al enige tijd onder spanning staat. In maart 2013 had Turkije kritiek op Nederland toen de 9-jarige Turkse jongen Yunus als pleegkind bij lesbische ouders werd geplaatst.

Daarop liet minister Asscher ook al weten dat de Turkse bemoeienis ‘ongepast’ was. Vlak na het incident ontmoetten premier Rutte en de Turkse president Erdogan elkaar. Tijdens deze zogeheten “vriendelijke ontmoeting” waren de twee leiders het publiekelijk oneens met elkaar.

Lees ook het artikel ‘Wat is er aan de hand tussen Nederland en Turkije?