Arie Pos aangesteld als biograaf Gerrit Komrij

Foto Philip Mechanicus / Hollandse Hoogte

Arie Pos (1958) is aangesteld als de biograaf van Gerrit Komrij (1944-2012). Dat heeft uitgeverij De Bezige Bij zojuist bekendgemaakt.

Pos is vicevoorzitter van Het Komrijk – Stichting Gerrit Komrij Huis in Vila Pouca da Beira en houdt zich onder meer bezig met de reorganisatie van de bibliotheek en de archivering en ontsluiting van de literaire nalatenschap van Gerrit Komrij. Hij maakte eerder Portugese vertalingen van onder meer Komrijs operalibretto Vreemde melodieën en van de gedichtencyclus Faust, zoveelste deel.

Arie Pos studeerde Nederlands en Algemene Literatuurwetenschap in Leiden en promoveerde in 2008 op een proefschrift over literaire chinoiserie. Hij werkte bij het Nederlands Letterkundig Museum in Den Haag en woont sinds 1989 in Portugal. Hij was docent Nederlandstalige letterkunde en cultuur aan de universiteiten van Coimbra, Lissabon en Porto en werkt als literair vertaler Portugees-Nederlands en Nederlands-Portugees. Hij publiceerde over Nederlandse en Portugese literatuur en literair vertalen, onder meer in De Groene Amsterdammer, Filter en Internationale neerlandistiek.

Gerrit Komrij was een van de veelzijdigste en productiefste schrijvers in het Nederlands taalgebied. Hij debuteerde als dichter, was criticus, columnist en televisierecensent, stelde een aantal spraakmakende poëziebloemlezingen samen, vertaalde literair werk (waaronder toneelstukken van Shakespeare) en schreef essays, theaterteksten en romans. Hij won vele prijzen, waaronder de P.C. Hooftprijs 1993 voor zijn beschouwend proza en De Gouden Uil 1999 voor In liefde bloeyende. In 2011 werd hij geëerd als doctor honoris causa aan de Universiteit van Leiden. Van 2000 tot 2004 was hij Dichter des Vaderlands. Gerrit Komrij overleed op 5 juli 2012.