While you were sleeping... in Asia

Alibaba gaat nu ook al naar India

Shanghai's skyscrapers Shanghai World Financial Center (L), Shanghai Tower (R) and Jin Mao Tower (top) are seen at the financial district of Pudong in Shanghai in this March 29, 2014 file photo. Chinese companies are on a pace to cut capital spending by around 7 percent this year, the biggest annual reduction since the global financial crisis, deepening an economic chill. To Match Analysis CHINA-ECONOMY/INVESTMENT REUTERS/Carlos Barria/Files (CHINA - Tags: BUSINESS)
Shanghai's skyscrapers Shanghai World Financial Center (L), Shanghai Tower (R) and Jin Mao Tower (top) are seen at the financial district of Pudong in Shanghai in this March 29, 2014 file photo. Chinese companies are on a pace to cut capital spending by around 7 percent this year, the biggest annual reduction since the global financial crisis, deepening an economic chill. To Match Analysis CHINA-ECONOMY/INVESTMENT REUTERS/Carlos Barria/Files (CHINA - Tags: BUSINESS)

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Het Chinese internetbedrijf Alibaba gaat zich mengen in de strijd op de Indiase markt voor online winkelen. Dat schrijft The Wall Street Journal vandaag.

Tijdens een bezoek aan India zei Alibaba-topman Jack Ma dat zijn bedrijf “meer zal gaan investeren in India”. Ma zei dat de markt voor online winkelen hard zal groeien dankzij de grote en jonge bevolking van India.

In het afgelopen jaar hebben meerdere online winkels fors geïnvesteerd in de groeiende Indiase markt. Zo stak Amazon 2 miljard dollar in zijn Indiase activiteiten, en haalde de Indiase onlinewinkel Flipkart 1 miljard dollar op bij investeerders.

De Indiase markt voor online winkelen is nog relatief klein. Vorig jaar werd er in totaal 2 miljard dollar omgezet. In China was dat bijvoorbeeld 300 miljard, in de Verenigde Staten 260 miljard.

Maar nu in India, dankzij goedkope smartphones en lagere internet-tarieven, steeds meer mensen online komen wordt verwacht dat de markt erg hard gaat groeien. Google verwacht bijvoorbeeld dat in 2016 100 miljoen Indiërs online aankopen zullen doen.

Ook in Australië zorgt Aldi voor supermarktoorlog

Anders dan in Europa zijn supermarkten in Australië zeer winstgevend. De winstmarges van Australische supermarkten liggen bijna 2 procent hoger dan het wereldwijde gemiddelde, en de opbrengsten per vierkante meter meer dan twee keer zo hoog.

Maar dat is aan het veranderen, schrijft de Australische krant The Age vandaag.

Door de opkomst van Aldi - en binnenkort ook Lidl - staan de prijzen in Australische supermarkten onder druk. Op dit moment is er al een forse prijzenoorlog gaande tussen de twee grote Australische supermarktketens, Coles en Woolworths.

Woolworths lijkt de strijd op dit moment te verliezen: Coles wordt als de goedkopere gezien.

Vandaag is de aandeelhoudersvergadering van Woolworths, en The Age verwacht een turbulente bijeenkomst. De winst van Woolworths zal tegenvallen, en de prijs van de aandelen is de afgelopen maanden met 14 procent gedaald. De supermarkten en slijterijen van Woolworths maken minder winst, en de investeringen in doe-het-zelf keten Masters leveren grotere verliezen op dan verwacht.

Samsung stoot bedrijfsonderdelen af

Het Zuid-Koreaanse Samsung gaat zijn defensie- en petrochemische activiteiten afstoten, bericht de Nikkei Review. Volgens de Japanse krant is er geld nodig voor investeringen in mobieltjestak Samsung Electronics.

Samsung Total Petrochemicals - een joint venture met het Franse Total - is te klein en ondervindt te veel concurrentie uit China om zelfstandig te kunnen overleven, schrijft de Japanse krant.

Defensiebedrijf Samsung Techwin, dat onder meer pantservoertuigen bouwt, levert volgens de Nikkei Review weer te weinig synergie-onderdelen op met de andere dochters van het grootste conglomeraat van Zuid-Korea.

Samsung bereidt zich momenteel voor om het bedrijf over te dragen aan de volgende generatie eigenaren. Bestuursvoorzitter Lee Kung-hee ligt al een half jaar in het ziekenhuis met ernstige hartklachten. Lee’s oudste zoon Jay zal zijn plek waarschijnlijk overnemen.

Samsung Electronics, dat onder meer mobieltjes en tablets maakt, is het belangrijkste onderdeel van de Samsung-groep. Maar de operationale winst van Samsung Electronics loopt al vier kwartalen terug door een forse teruggang in de mobieltjesverkopen. Volgens analisten is een herstructurering daarom hard nodig, en zal het geld van de verkopen van de dochterbedrijven daarvoor worden gebruikt.