Zwarte lijst ingesteld voor stelende zorgmedewerkers

Een bedlegerige vrouw in een aanleunwoning wordt bezocht door een arts.
Een bedlegerige vrouw in een aanleunwoning wordt bezocht door een arts. Foto ANP/Roos Koole

De werkgeversorganisatie ZorgZijn Werkt start vandaag met een waarschuwingsregister voor stelende zorgmedewerkers. Dat systeem moet voorkomen dat wegens diefstal ontslagen personeel zonder probleem elders weer aan de slag kan.

Een stelende zorgmedewerker moet op basis van het waarschuwingsregister voor een langere periode, van twee of vier jaar, uitgesloten kunnen worden van werken in de zorg. Volgens de organisatie maakt 1 tot 3 procent van alle zorgmedewerkers in Nederland zich schuldig aan criminaliteit, bijvoorbeeld door mishandeling of het stelen van geld of sieraden. Vaak zijn oudere mensen het slachtoffer.

Zonder probleem weer aan de slag

Momenteel leidt dat tot ontslag, maar wordt een dergelijke vorm van criminaliteit niet geregistreerd. Daardoor kunnen deze medewerkers vaak zonder moeite weer bij een andere organisatie aan het werk. Het waarschuwingsregister moet dit gaan voorkomen door werknemers tegen wie aangifte is gedaan en die zijn ontslagen te registreren en deze gegevens onder bepaalde privacy-voorwaarden te delen met andere organisaties. Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft het waarschuwingsregister goedgekeurd.

Werkgevers in de verplegings-, verzorgings- en thuiszorgsector, de gehandicaptenzorg en de geestelijke gezondheidszorg kunnen zich zelf aansluiten bij het register. Het ministerie van Volksgezondheid betaalde mee aan de ontwikkeling van het project.