Ziekenhuis in Dokkum vraagt faillissement aan, deels doorstart

De Sionsberg in Dokkum gaat waarschijnlijk dicht. Eigenaar Pasana wil een doorstart van zijn verpleeghuizen.

Ziekenhuis De Sionsberg sluit eind deze week zijn deuren. Vandaag zal het moederbedrijf nog zijn eigen faillissement aanvragen.

Dit maakte Norbert Hoefsmit van Zorggroep Pasana, waar het ziekenhuis onder valt, vanmorgen bekend. Hoefsmit verwacht dat de rechter begin volgende week het faillissement van Pasana zal uitspreken. Geprobeerd wordt om de (winstgevende) verpleeghuizen van de zorggroep een doorstart te laten maken.

Directe aanleiding zijn de grote financiële problemen van de kliniek en een beslaglegging door ING, een van de huisbankiers. Maandag werd een patiëntenstop doorgevoerd.

De ING legde vorige week beslag op de rekeningen van Pasana. De zorginstelling heeft een schuld van 40 miljoen. „De ING blokkeerde onze rekeningen en we konden niet meer aan onze verplichtingen voldoen”, lichtte Hoefsmit toe.

De Sionsberg is al jaren financieel een van de zwakste ziekenhuizen van Nederland. Het heeft meer schulden dan bezittingen en leed in 2012 8 miljoen verlies op een omzet van 80 miljoen. Het ziekenhuis lijdt nog steeds verlies: dit jaar 2,7 miljoen euro en volgend jaar zal dit oplopen tot 4,5 miljoen, voorspelt Hoefsmit.

Bij het ziekenhuis werken 250 mensen. Hoefsmit sprak van „een behoorlijke aderlating” voor de regio. „Dit ziekenhuis heeft een status.”

De laatste jaren gingen steeds meer patiënten uit de regio naar het MCL in Leeuwarden en het ziekenhuis in Drachten. Twee jaar geleden werden de afdelingen verloskunde en klinische cardiologie al gesloten. Ook de spoedeisende hulp verdween drie jaar geleden, waardoor er minder patiënten naar het ziekenhuis komen.

Een aantal medisch specialisten heeft het plan om een doorstart te maken met het ziekenhuis. Zij zijn hierover met zorgverzekeraar De Friesland in gesprek. Het idee behelst een kleiner ziekenhuis met uitsluitend poliklinische zorg. Ze zeggen ook contacten te hebben met investeerders.

Volgens directeur Hoefsmit van Pasana miste het plan van de medisch specialisten aanvankelijk een financiële onderbouwing.