Mohammed was bij het UWV ineens werkloze Yousouf

Mohammed Chahim, raadslid in Helmond en gepromoveerd econoom, kwam zichzelf gisteren tegen op de website van het UWV. Daar was hij de werkloze Yousouf die zich wilde vestigen als consultant ICT. Het UWV heeft inmiddels excuses gemaakt en gezegd de foto te verwijderen.

Chahim kreeg van een vriend te horen dat hij op de site van het UWV te vinden was. „Ik kreeg na de lunch een appje van iemand uit mijn studietijd. Hij had me op de website van het UVW gezien, op een gedeelte waar je moet inloggen”, zegt hij. „Ik heb het UWV gebeld maar kreeg geen antwoord via een algemeen nummer en e-mailadres. Toen heb ik het op Twitter gezet. Ik had niet verwacht dat het zo’n effect zou hebben. Het UWV heeft gebeld voor excuses. Dat is netjes en daar wil ik het bij laten.” De gebruikte foto komt uit het Eindhovens Dagblad van een artikel uit 2008 waarin ook Chahim wordt geïnterviewd. „De foto is vaker gebruikt, maar steeds in context van mij als politicus. Het Eindhovens Dagblad heeft hem nu al jaren niet meer gebruikt. Ik vind het een beetje ridicuul dat de foto nu voor semicommerciële doeleinden is gebruikt, al is dat misschien niet bewust.”

Het UWV spreekt van een stomme fout. „Het is een fout van onze leverancier”, zegt woordvoerder Wessel Agterhof. „We laten een site bouwen voor een nieuwe leermodule. Dit was een pilot die wordt getest door gebruikers. De leverancier heeft hiervoor een foto gebruikt waarvoor ze geen toestemming hadden. Alle andere foto’s in deze pilot hebben ze gewoon uit de beeldbank gehaald en net deze niet. Wij zijn erg geschrokken, want het is een stomme fout. De leverancier neemt ook nog even contact op met de heer Chahim en dan is het wat ons betreft klaar.”

Voor Chahim is de kous nu af. „Ik heb erom moeten lachen, maar ik hoop dat ze in het vervolg hier iets beter mee omgaan. Als ze dan toch een foto willen van zomaar iemand met een Noord-Afrikaans uiterlijk, zoek dan iemand die daar nooit last mee zal krijgen. Nu was het storend voor de persoon die door dat programma moest.”

Zijn foto is destijds in opdracht van Fotopersburo van de Meulenhof in Helmond gemaakt en daar zeggen ze niet te weten hoe de bewuste foto op de site van het UWV terecht is gekomen. Eigenaar Ton van de Meulenhof zegt: „Zover als ik terug kan kijken heeft het UWV de bedoelde foto niet bij ons besteld.”

    • NRC