Verliest Moszkowicz nu zelfs z’n stoel?

Ex-advocaat probeert veiling van zijn inboedel te voorkomen, maar heeft geen geld om schuldeisers te betalen.

Advocaat Herman Loonstein was er gisteren in de rechtbank in Alkmaar duidelijk over. Zijn cliënt Bram Moszkowicz „zit aan de grond”. Hij heeft geen geld om schuldeisers te betalen, omdat al zijn inkomsten direct naar de belastingdienst gaan. Daar heeft de ex-advocaat nog een rekening van 300.000 euro openstaan.

Het einde van de neergang van de voormalig strafpleiter is nog niet in zicht. Moszkowicz – die vorig jaar als advocaat werd geschrapt – probeerde gisteren in Alkmaar de veiling van zijn inboedel te voorkomen. Die staat gepland voor 3 december en is aangevraagd door advocaat Gabriël Meijers. Die krijgt nog ruim 16.000 euro van Moszkowicz. Als het niet lukt gaan onder meer een spiegel, bank, eettafel, stoelen, schilderijen, MacBook Pro en flatscreen-tv onder de hamer.

Moszkowicz was er zelf niet. Hij zat bij de belastingdienst voor overleg, vertelde zijn advocaat. De fiscus wil graag dat hij wat „sneller” aflost.

Zo stapelen zijn financiële problemen zich op. Overal blijkt Moszkowicz nog rekeningen open te hebben staan. Rekeningen die hij volgens zijn advocaat niet kan betalen. Soms maakt hij betalingsafspraken, maar die komt hij vervolgens niet na. „Al zijn inkomsten gaan rechtstreeks naar de belastingdienst.” Daarna is het geld zo goed als op en helpen „vrienden en familie” hem, bijvoorbeeld om „ergens te eten”.

Het meest pijnlijke bonnetje dat Moszkowicz nog open heeft staan is een lening van 35.000 euro. De Telegraaf onthulde afgelopen weekend dat de ex-advocaat dit bedrag heeft geleend bij Donald G., een ex-cliënt van hem. Moszkowicz leende het geld in 2008 en 2009 van hem. Net als andere leningen betaalde hij deze niet terug, ondanks aandringen van zijn ex-cliënt. Die stapte uiteindelijk naar de rechter in Amsterdam, die onlangs oordeelde dat Moszkowicz het geld moet terugbetalen. G. mag door het vonnis beslag leggen op spullen van de ex-advocaat, om geld te krijgen.

De vraag is of er dan nog wat over is. Advocaat Meijers legde in de zomer al beslag op de inboedel van het appartement van Moszkowicz in Amsterdam. Meijers stond Moszkowicz in 2012 en 2013 bij toen de advocaat voor de tuchtrechter moest verschijnen, onder meer vanwege het tegen de regels in aannemen van grote sommen contant geld van cliënten. Ook klaagden cliënten dat ze voorschotten betaalden waarvoor ze achteraf geen goede urenspecificatie kregen en dat Moszkowicz weigerde geld terug te betalen. Uiteindelijk werd hij in april vorig jaar definitief als advocaat geschrapt door het hof.

Sindsdien wacht advocaat Meijers op betaling van de rekening, ondanks herhaalde toezeggingen van Moszkowicz. Hij mailde nog dat hij desnoods wat dure horloges zou verkopen of zijn broers zou laten bijspringen. Maar Meijers kreeg niks. Dus wil hij de inboedel van Moszkowicz laten veilen. De advocaat van Moszkowicz wil de veiling voorkomen. Volgens hem gaat de opbrengst na de veiling toch direct naar de belastingdienst en schiet Meijers er niets mee op. De rechtbank doet aanstaande maandag uitspraak.

    • Tom Kreling