Veel tv-sterren deden al een stapje terug

Niemand bij de publieke omroep mag meer geld verdienen dan een minister, zei staatssecretaris Dekker deze week. Maar het aantal grootverdieners daalt al.

Boven: De man met het ‘I am Mike Brown’-shirt omarmt de moeder van Michael Brown op het moment dat de uitspraak van de grand jury bekend wordt gemaakt. Rechts: Na de bekendmaking braken in de straten van Ferguson rellen uit, waarbij winkels en auto’s in brand vlogen, agenten werden bekogeld en op hun beurt op demonstranten schoten met traangas. Foto’s AP, Reuters
Boven: De man met het ‘I am Mike Brown’-shirt omarmt de moeder van Michael Brown op het moment dat de uitspraak van de grand jury bekend wordt gemaakt. Rechts: Na de bekendmaking braken in de straten van Ferguson rellen uit, waarbij winkels en auto’s in brand vlogen, agenten werden bekogeld en op hun beurt op demonstranten schoten met traangas. Foto’s AP, Reuters

Verliest de publieke omroep na de Europese voetbalwedstrijden van de Champions League nu ook een populaire, maar dure presentator als Matthijs van Nieuwkerk? Staatssecretaris Dekker (Media, VVD) vindt dat niemand bij de publieke omroep meer mag verdienen dan een minister. Dat zei hij maandag tijdens een debat in de Tweede Kamer over zijn omroepplannen. Het zou Van Nieuwkerk, anchorman van De Wereld Draait Door die de omroep een half miljoen euro per jaar kost, alsnog naar de commerciëlen kunnen jagen.

Het aantal presentatoren met een topsalaris daalt wel gestaag, zei Dekker gisteren. Nog maar zes presentatoren verdienen ruim meer dan 2 ton per jaar. Wie dat precies zijn, noemde hij niet. Wel vertelde hij welke omroepbaas meer verdient dan de norm van 230.747 euro. Het gaat om Arian Buurman, directeur van de STER. Zij is de enige bestuurder in Hilversum die niet vrijwillig salaris heeft ingeleverd tot onder de huidige norm voor publieke bestuurders. Vier van de vijf omroepbazen namen wel hun maatschappelijke verantwoordelijkheid.

1Waarom pakt het kabinet de salarissen in Hilversum aan?

Den Haag strijdt al jaren tegen de riante beloningen bij de publieke omroep. Belastinggeld dat naar Hilversum stroomt moet efficiënter worden besteed. Dekker deed vorig jaar een ‘moreel appèl’ aan de veelverdieners bij de omroep om salaris in te leveren. En minister Asscher (Sociale Zaken, PvdA) zei destijds: „Als je tv-ster bent en je weet dat mensen om je heen misschien hun baan kwijtraken, dan is het heel normaal om in deze tijd te zeggen: ik doe een stap terug.” Het sentiment dat de omroep te goed betaalt, is breed verspreid in Den Haag, van SP tot PVV. Kamerlid Martin Bosma (PVV) vroeg zich maandag in het debat over de omroepplannen van Dekker af waarom „al die linkse actievoerders” bij de omroepen „tonnen moeten verdienen”.

2Moeten omroepmensen dan zo veel verdienen?

Het is een kwestie van vraag en aanbod, zegt men in Hilversum. Wie de beste radio en tv wil maken, moet de beste mensen inhuren. Stapt een presentator als Matthijs van Nieuwkerk over naar de commerciëlen als hij veel minder betaald krijgt? Als hij alleen in geld geïnteresseerd zou zijn, was hij al lang overgestoken, zei hij in februari 2013 tegen vakblad Broadcast Magazine. „Maar stel: het zou betekenen dat ik straks voor precies hetzelfde werk elders een reusachtig veel zonniger beloning krijg, dan zal ik daar in ieder geval eens over nadenken. Wie niet?”

3Betaalt de belastingbetaler die hoge salarissen?

Nee, dat is een misverstand, zegt de NPO keer op keer. Omroepverenigingen betalen het deel boven de norm uit eigen zak. Er wordt geen enkele presentator boven de norm betaald vanuit belastinggeld. Verenigingsgeld komt van spaarrekeningen van met name de oudere omroepverenigingen en van de verkoop van dvd’s en formatrechten.

4Het aantal veelverdieners blijft dalen. Einde discussie?

Nee, want het kabinet verlaagt vanaf 1 januari het maximum in de Wet normering topinkomens (WNT) naar 178.000 euro. Sommige bestuurders in de (semi)publieke sector komen dan weer te hoog uit. Bovendien lijkt de staatssecretaris nog niet in staat om veel te doen tegen de populairste sluiproute op het Mediapark: de presentator is niet in vaste dienst, maar laat zich inhuren door zijn eigen bv die een deel van het programma produceert. In het jaarlijkse overzicht van de NPO staat een anonieme VARA-presentator die werkzaam is via een bv, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat slechts één presentator voor deze route kiest en meer verdient dan de norm.

    • Jan Benjamin