Raadslid Mohammed ziet zichzelf op site als werkloze Yousouf

Mohammed Chahim, raadslid in Helmond en gepromoveerd econoom, kwam zichzelf tegen op de website van het UWV. Daar was hij de werkloze Yousouf, Noord-Afrikaans uiterlijk, die zich wilde vestigen als ICT-consultant. Het UWV heeft excuses gemaakt en gezegd de foto te verwijderen.

Chahim kreeg van een vriend te horen dat hij op de site van het UWV te vinden was. De gebruikte foto komt uit het Eindhovens Dagblad en hoorde bij een artikel uit 2008 waarin ook Chahim wordt geïnterviewd. „De foto is vaker gebruikt, maar steeds in context van mij als politicus. Het Eindhovens Dagblad heeft hem nu al jaren niet meer gebruikt. Ik vind het een beetje ridicuul dat de foto nu voor semicommerciële doeleinden is gebruikt, al is dat misschien niet bewust.”

Het UWV spreekt van een stomme fout „van onze leverancier”. De woordvoerder: „We laten een site bouwen voor een nieuwe leermodule. Dit was een pilot die wordt getest door gebruikers. De leverancier heeft hiervoor een foto gebruikt waarvoor hij geen toestemming had. Alle andere foto’s in deze pilot hebben ze gewoon uit de beeldbank gehaald en net deze niet.”

Voor Chahim is de kous nu af. „Ik heb er om moeten lachen, maar ik hoop dat ze in het vervolg hier iets beter mee omgaan.”

    • Michiel Dekker
    • Alex van der Hulst